ΜΗΤΕΡΑ: Εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ιατρική

  • Ρούλα Τσουλέα
ΜΗΤΕΡΑ
Παρουσιάσθηκαν οι νεότερες εφαρμογές της στον τομέα της Υγείας, καθώς και τα νομικά και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος».

Την εκδήλωση με θέμα «Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στην Ιατρική» χαιρέτισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το παρόν και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την κομβική σημασία που θα έχει ο νέος υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»στην ιατρική και ερευνητική κοινότητα, τόσο για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, όσο και για την κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης των επιδημιών.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες ειδικών σε θέματα που αφορούν:

  • Την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική
  • Σε νομικά και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Τα προγράμματα

Παρουσιάστηκαν επίσης τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου του μαστού, καθώς και το εξελιγμένο Εμβρυολογικό Εργαστήριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Βασίλειος Σιούλας, γυναικολόγος ογκολόγος, διευθυντής Α’ Γυναικολογικής Ογκολογικής Κλινικής και πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ, ο κ. Νικόλαος Σπυρίδης, αναπλ. καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, ο κ. Πέτρος Παπαχρήστου, διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων HHG, ο κ. Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, International Business Advisor, Flywheel.io, ο κ. Αθανάσιος Παπαγεωργάκης, προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Ομίλου ΥΓΕΙΑ, η κα. Αλεξάνδρα Αθανασίου, ακτινοδιαγνώστης,  διευθύντρια Τμήματος Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ, EUSOBI Executive Board και ο κ. Ιωάννης Σφοντούρης, εμβρυολόγος, διευθυντής Εμβρυολογικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

Τα θεραπευτήρια και οι Μονάδες του Ομίλου HHG ενσωματώνουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στις διάφορες πτυχές των υπηρεσιών τους με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, την επιτάχυνση της διαγνωστικής διαδικασίας, την εξατομίκευση της θεραπείας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Στη φωτογραφία (από αριστερά) οι κ.κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλειος Σιούλας, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ,  Νικόλαος Σπυρίδης, αναπλ. καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Πέτρος Παπαχρήστου, διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων HHG