LEO Pharma: Συνεργασία με την ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή ηπαρινών στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
LEO Pharma
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά της παραγωγής ενέσιμων σκευασμάτων από το εργοστάσιο της LEO Pharma στο Ballerup της Δανίας στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας.

Συμφωνία για την παραγωγή τυπικής μη κλασματοποιημένης ηπαρίνης και  ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους, υπέγραψαν η LEO Pharma και η ΒΙΑΝΕΞ του Ομίλου Γιαννακόπουλου.

Η συμφωνία προβλέπει την παραγωγή των φαρμάκων από την ελληνική εταιρεία. Πρόκειται για μία συμφωνία με σημαντικές διαστάσεις και οφέλη για την Ελλάδα, που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της LEO Pharma στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις.

Η LEO Pharma δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1958. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά της παραγωγής ενέσιμων σκευασμάτων από το εργοστάσιο της LEO Pharma στο Ballerup, Δανία, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας.

Η ΒΙΑΝΕΞ θα διαχειρίζεται την πρώτη ύλη, την πλήρωση φιαλιδίων, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τη συσκευασία. Η LEO Pharma, που είναι ο κάτοχος της Άδειας Κυκλοφορίας, θα διανέμει το τελικό προϊόν.

Οι 5 κωδικοί προϊόντων που θα παράγονται στη ΒΙΑΝΕΞ εκτιμώνται σε ποσότητα αρκετών εκατ. φιαλιδίων ετησίως. Αυτά θα διανέμονται σε περισσότερες από 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή. Μεταξύ αυτών των χωρών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Η νέα γραμμή παραγωγής είναι μοναδική στην Ελλάδα για την πλήρωση στείρων υγρών προϊόντων τεχνολογίας Isolator. Η ικανότητα πλήρωσης εγγίζει τα 18.000 φιαλίδια την ώρα.

Η διαδικασία μεταφοράς της παραγωγής προϊόντων και η διερεύνηση των πιθανών συνεργατών έχει αρχίσει από τα μέσα του 2021. Οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ολοκληρώθηκαν σχετικά πρόσφατα. Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί κρίσιμα στάδια μεταφοράς τεχνογνωσίας, δοκιμών και εφαρμογής διαδικασιών συμμόρφωσης με τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής (GMP). Από το 2024 αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

Τι είναι οι ηπαρίνες

Οι ηπαρίνες ανήκουν στους αντιθρομβωτικούς παράγοντες. Χαρακτηρίζονται ως απολύτως απαραίτητες για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων έχουν σημαντικότατη χρήση σε χειρουργεία και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

Η LEO Pharma παράγει και διανέμει ηπαρίνες επί περισσότερα από 80 χρόνια. Ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής της βρίσκεται εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Με αφορμή τη συμφωνί, ο κ. Νίκος Ραγκούσης, διευθύνων σύμβουλος της LEO Pharma Hellas, σημείωσε: «Η μεταφορά της παραγωγής των ηπαρινών από τη Δανία στη χώρα μας, είναι δείγμα εμπιστοσύνης της LEO Pharma στις δυνατότητες και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ειδικότερα όταν αυτή η συμφωνία γίνεται με μια ιστορική και μεγάλη εταιρεία όπως η ΒΙΑΝΕΞ. Το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία αφορά τις ηπαρίνες-ένα κρίσιμο φαρμακευτικό προϊόν παγκοσμίως- μεγεθύνει τη σημασία αυτής της κίνησης και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, για την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για τη φήμη της Ελλάδας, ως κομβικό σημείο στην αλυσίδα του φαρμάκου διεθνώς».

O κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε: «Η πολύχρονη συνεργασία μαςμε τη LEO Pharma επισφραγίζεται με αυτήν τη σημαντική συμφωνία, μέσω της οποίας η ΒΙΑΝΕΞ αναδεικνύεται σε παγκόσμιο παραγωγό ηπαρινών. Η παραγωγή θα γίνεται στο εργοστάσιο Α΄ της ΒΙΑΝΕΞ, αφού προηγήθηκε επένδυση σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, που ενισχύει τις παραγωγικές δυνατότητες και διασφαλίζει τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής. Με την εμπιστοσύνη που δείχνει η LEO Pharma στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφενός διατηρείται σε ευρωπαϊκό έδαφος η παραγωγή αυτού του σκευάσματος πρώτης γραμμής που είναι απαραίτητο σε εκατομμύρια ασθενείς, αφετέρου συμβάλλουμε στην επάρκειά του σε περισσότερες από είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι, βεβαίως, η Ελλάδα».