Κορωνοϊός: Δημιούργησαν διαφανείς μάσκες που βοηθούν τα άτομα με βαρηκοΐα

  • Ρούλα Τσουλέα
διαφανείς μάσκες
Οι μάσκες επιτρέπουν στα άτομα με βαρηκοΐα να έχουν οπτική επαφή με τα χείλη των συνομιλητών τους. Είναι προϊόν συνεργασίας δύο ελληνικών εταιρειών.

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν διαφανείς μάσκες οι οποίες επιτρέπουν στα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση να βλέπουν τα χείλη του συνομιλητή τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η χειλανάγνωση, η οποία είναι απαραίτητη στους ασθενείς για την κατανόηση της ομιλίας.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους, κλειστούς χώρους, όπως στα λεωφορεία. Ωστόσο οι κλασικές προστατευτικές μάσκες δημιουργούν προβλήματα στην επικοινωνία των ανθρώπων με κώφωση ή σοβαρή βαρηκοΐα. Και αυτό, διότι δεν βλέπουν τα χείλη των συνομιλητών τους για να τα «διαβάσουν» και να κατανοήσουν τι τους λένε.

Η βαρηκοΐα είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι πάσχει από αυτήν το 5% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο (466 εκατομμύρια άνθρωποι). Στη χώρα μας, οι πάσχοντες από βαρηκοΐα ή κώφωση ανέρχονται σε 30.000, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάσχοντες από βαρηκοΐα λόγω ηλικίας.

Οι νέες διαφανείς μάσκες έχουν εργονομικό σχεδιασμό και είναι πολλαπλών χρήσεων. Αναπτύχθηκαν μετά από εκτεταμένη έρευνα βιομετρικών χαρακτηριστικών στην ορθή εφαρμογή, άνεση, ασφάλεια και καλή επικοινωνία του χρήστη. Δοκιμάστηκαν επίσης σε μεγάλο αριθμό εθελοντών, πριν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός τους.

Οι μάσκες αποτελούνται από 100% βαμβακερό ύφασμα για τη διευκόλυνση της αναπνοής του χρήστη. Το διαφανές τμήμα τους στο στόμα δεν ζαρώνει και δεν θολώνει με την αναπνοή. Ολόκληρη η παραγωγή πιστοποιείται με διαδικασίες ISO.

Οι διαφανείς μάσκες είναι προϊόν της συνεργασίας δύο ελληνικών εταιρειών, της εταιρείας βοηθημάτων ακοής Galiotos Earcare και της βιομηχανίας λευκών ειδών Pennie. Προορίζονται κυρίως για τους ακούοντες, καθώς οι κωφοί και οι βαρήκοοι πρέπει να βλέπουν τα δικά τους χείλη όταν μιλούν.