IQVIA: Οι κλινικές μελέτες μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 1 δισ. ευρώ

  • Iatropedia newsroom
κλινικές μελέτες
Η IQVIA συνεργάζεται με την HACRO, τον ΣΦΕΕ και άλλους φορείς και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Έντονη είναι η δραστηριότητα της IQVIA, με στοχευμένες ενέργειες, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA και του ΙΟΒΕ, θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να φτάσει η κατά κεφαλή επένδυση σε κλινικές μελέτες  στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η IQVIA σε πλήρη συντονισμό με τα κεντρικά της γραφεία, συνεργάζεται με την HACRO, τον ΣΦΕΕ και άλλους φορείς και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Η IQVIA είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της IMS Health και της Quintiles. Η IMS Health είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην ανάλυση δεδομένων, στις συμβουλευτικές και στις τεχνολογικές λύσεις, αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας. Η Quintiles είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στις κλινικές μελέτες.

Η IQVIA, με έδρα τις ΗΠΑ, έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί 75.000 εργαζομένους.

Εξειδικευμένη εταιρία δεδομένων υγείας

H εταιρία έχτισε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά ως εξειδικευμένη εταιρία δεδομένων υγείας. Σταδιακά επεκτάθηκε σε υπηρεσίες συμβουλευτικής και έρευνας αγοράς, μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης. Από το 2015 μεγάλωσε το αποτύπωμά της στο χώρο της τεχνολογίας και του CRM (Customer Relationship Management) μέσω της εξαγοράς των εργασιών της Cegedim.

Κομβικό σημείο ήταν το 2016 οπότε και συγχωνεύθηκε με μια άλλη εταιρία-κολοσσό στις κλινικές μελέτες, την Quintiles. Η εξέλιξη ήταν αρκετά γρήγορη. Από το 2009, ο αριθμός υπαλλήλων από 6.700 ανέβηκε ραγδαία στους 75.000, ενώ ο τζίρος από τα $2,3 δισ. ανήλθε στα $11 δισ.

Η IQVIA δραστηριοποιείται πλέον μέσα από τους εξής τέσσερις πυλώνες υπηρεσιών:

  1. Δεδομένα Υγείας
  2. Συμβουλευτική
  3. Τεχνολογικές λύσεις
  4. Κλινικές μελέτες

Ο όγκος των δεδομένων υγείας που διαχειρίζεται η IQVIA είναι δυσθεώρητος. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 120.000 προμηθευτές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται φαρμακεία, ιατροί, νοσοκομεία κλπ. Έτσι, καλύπτει το 85% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκου. Είναι επομένως ευνόητο πως έχει άριστη γνώση των εξελίξεων και τάσεων στην υγεία καθώς καταγράφει την εξέλιξη των νέων λανσαρισμάτων και την επίπτωση στις δαπάνες υγείας.