ΗΠΑ: Άδεια κυκλοφορίας στο IQOS, αλλά με περιορισμούς

  • Ρούλα Τσουλέα
IQOS
Το πράσινο φως για την πώληση του συστήματος IQOS στις ΗΠΑ, έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων. Ωστόσο επιτρέπει τη διάθεσή του μόνο στους ενήλικες και με συγκεκριμένες προειδοποιήσεις στη συσκευασία.

Το πράσινο φως για την πώληση του συστήματος IQOS στις ΗΠΑ έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως η πώληση θα γίνεται με «αυστηρούς περιορισμούς». Και προσθέτει πως θα ισχύσει η νομοθεσία της χώρας για τα τσιγάρα.

Το IQOS είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που θερμαίνει μια ειδική ράβδο καπνού (λέγεται HEET ή heatstick). Η ράβδος περιέχει ειδικά επεξεργασμένο καπνό. Με τη θέρμανσή της παράγεται ένας αρωματικός ατμός που περιέχει νικοτίνη.

Εκτός από τη συσκευή θέρμανσης καπνού IQOS, ο FDA ενέκρινε και τρεις ράβδους καπνού. Πρόκειται για τις Marlboro Heatsticks, Marlboro Smooth Menthol Heatsticks και Marlboro Fresh Menthol Heatsticks.

Όλα τα προϊόντα παράγονται από την εταιρεία Philip Morris Products S.A.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του FDA «εξέτασαν ενδελεχώς» τα επιστημονικά δεδομένα για τα συστήματα θέρμανσης καπνού. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έγκριση της πώλησής τους στην αμερικανική αγορά «είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας».

Και αυτό, διότι τα συγκεκριμένα προϊόντα «παράγουν λιγότερες ή χαμηλότερα επίπεδα από ορισμένες τοξίνες, σε σύγκριση με τα τσιγάρα καύσης».

Παρότι, όμως, ο FDA χορήγησε άδεια πώλησης, «αυτό δεν σημαίνει πως τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή ή εγκεκριμένα από τον FDA», τονίζει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

«Όλα τα προϊόντα καπνού είναι δυνητικά επιβλαβή και εθιστικά και όσοι δεν τα χρησιμοποιούν, πρέπει να εξακολουθήσουν να το πράττουν», εξηγεί. Και προσθέτει πως η άδεια πώλησης δεν σημαίνει πως εγκρίνεται και το αίτημα της εταιρείας «να διατίθενται με ισχυρισμούς για μειωμένη έκθεση ή μειωμένο κίνδυνο».

Τι περιέχουν

Σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση του FDA, ο αρωματικός ατμός που παράγεται με το σύστημα IQOS περιέχει λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες απ’ ό,τι ο καπνός των κλασικών τσιγάρων. Και πολλές από τις τοξίνες που εκλύονται, ανευρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα κλασικά τσιγάρα.

Παραδείγματος χάριν, η έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα με το IQOS, είναι εφάμιλλη με εκείνη από το περιβάλλον. Επιπλέον, τα επίπεδα  ακρολεΐνης και φορμαλδεΰδης είναι 89-95% και 66-91% αντιστοίχως χαμηλότερα απ’ ό,τι στα κλασικά τσιγάρα.

Ωστόσο με το IQOS εκλύεται νικοτίνη σε επίπεδα παραπλήσια με εκείνα των κλασικών τσιγάρων. Αυτό «υποδηλώνει την πιθανότητα ότι οι χρήστες του IQOS μπορεί να μεταβούν πλήρως από τα κλασικά τσιγάρα στο IQOS και να χρησιμοποιούν μόνο αυτό», αναφέρει ο FDA.

Περιορισμοί στη διάθεση

Ο FDA δίνει επίσης την άδειά του να χρησιμοποιείται ο όρος «θερμαινόμενο» προϊόν καπνού. Παρ΄όλα αυτά, τονίζει πως τα νέα προϊόντα «πληρούν τον ορισμό των τσιγάρων» με βάση την ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία.

Γι’ αυτό τον λόγο, ισχύουν και γι’ αυτά οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στα κλασικά τσιγάρα. Τέτοιοι περιορισμοί είναι, π.χ., η απαγόρευση στη διαφήμισή τους μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Επιπροσθέτως, για να μην έχουν πρόσβαση οι έφηβοι σε αυτά τα προϊόντα, ο FDA έθεσε πρόσθετους  περιορισμούς στην προώθησή τους. Αυτοί αφορούν κυρίως τις ιστοσελίδες και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου πρέπει να απευθύνονται αυστηρά σε ενήλικες.

Ο οργανισμός ζητά, τέλος, μεταξύ άλλων, να αναγράφεται στις συσκευασίες των νέων προϊόντων προειδοποίηση για την εθιστικότητα της νικοτίνης και άλλες προειδοποιήσεις που σχετίζονται με τα τσιγάρα.