Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η πορεία της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΝ
Οι δωρεές προς το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Υγείας ξεπερνούν τα 438 εκατομμύρια ευρώ. Ποιες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί και ποιες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην ολοκλήρωση καίριων έργων της Πρωτοβουλίας για την Υγεία προχώρησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η παράδοση υπερσύγχρονων αεροπλάνων και ελικοπτέρων για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Το ΙΣΝ προέβη επίσης σε σημαντική επέκταση της Πρωτοβουλίας, τόσο για τον εμπλουτισμό υφιστάμενων έργων όσο και για την ενσωμάτωση νέων δράσεων και προγραμμάτων. Ο συνολικός της προϋπολογισμός διαμορφώθηκε σε ποσό άνω των 438 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η ενίσχυση της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία διασφαλίζει επεκτάσεις στα έργα για τη δημιουργία νέων, πρότυπων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη. Τον σχεδιασμό τους έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop.

Έπειτα από την πρόσφατη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του ΙΣΝ με τις κατά τόπου ιατρικές κοινότητες, ο σχεδιασμός και των τριών νοσοκομείων εμπλουτίστηκε με κρίσιμες επιπλέον ιατρικές παροχές για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών. Το πλάνο του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενισχύθηκε και σε επίπεδο υποδομών για την ανάπτυξη:

  • Ενός πρότυπου Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
  • Αυξημένων χώρων για πανεπιστημιακά εργαστήρια, έρευνα και εκπαίδευση.

Νέα επιμέρους έργα και προγράμματα

Ταυτοχρόνως, το ΙΣΝ προσέθεσε στην Πρωτοβουλία νέα επιμέρους έργα και προγράμματα:

  • Για την ενίσχυση της δυναμικότητας και της δράσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν της Αθήνας
  • Την ανανέωση εξοπλισμού για τις κλινικές και τα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
  • Την προμήθεια κρίσιμου εξοπλισμού προς το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός
  • Την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων
  • Την υποστήριξη ιατρικής έρευνας σε συνεργασία με την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HeCOG)
  • Την συνολική προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα.

Η υλοποίηση της Πρωτοβουλίας για την Υγεία συνεχίζεται αδιάκοπα και με εντατικούς ρυθμούς από το 2018. Συμπεριλαμβάνει επίσης σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προμήθειες εξοπλισμού. Απώτερος σκοπός είναι η περαιτέρω ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης για όλους και η ενδυνάμωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή.

Η Πρωτοβουλία πραγματοποιείται με αποκλειστική χρηματοδότηση του ΙΣΝ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συναρμόδιους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου. Τα επιμέρους έργα της παραδίδονται σταδιακά στο Ελληνικό Δημόσιο με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων διαδικασιών και εργασιών.

Και η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης Covid-19

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το ΙΣΝ, διαθέτει σημαντικό μέρος των δωρεών για τη στήριξη του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα. Αιχμή αυτής της πρωτοβουλίας αποτελούν οι δωρεές, συνολικού ύψους άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ, για:

  • Τη δημιουργία χώρων για 175 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 δημόσια νοσοκομεία
  • Την ανάπτυξη και υλοποίηση πενταετούς προγράμματος εκπαίδευσης ιατρών και νοσηλευτών επί της εντατικής θεραπείας
  • Την αναγνώριση του έργου ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού καθαριότητας στην πρώτη γραμμή της πανδημίας
  • Την ενίσχυση και συνέχιση της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για τον Κορωνοϊό 10306
  • Την προμήθεια δύο Συστημάτων Μοριακών Εξετάσεων και 240.000 αντιδραστηρίων, που αυξάνουν σημαντικά την  ημερήσια δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού.