ΙΑΣΩ Παίδων: Χρυσό βραβείο για τη λειτουργία του ως νοσοκομείου «φιλικού προς τα παιδιά»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΑΣΩ Παίδων
Την διάκριση έλαβε το νοσοκομείο από την παγκόσμια πρωτοβουλία Child Friendly Healthcare Initiative (CFHI). Στόχος της είναι να πληρούν τα νοσοκομεία ορισμένα κριτήρια, ούτως ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, χωρίς φόβο, άγχος και ταλαιπωρία των μικρών ασθενών.

Χρυσό βραβείο απέσπασε το ΙΑΣΩ Παίδων για τη λειτουργία του με βάση τα πρότυπα που έχει θεσπίσει η παγκόσμια πρωτοβουλία Child Friendly Healthcare Initiative (CFHI).

Η πρωτοβουλία αυτή αναγνωρίζει την δέσμευση των πιστοποιημένων νοσοκομείων να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και να παρέχουν ποιοτική περίθαλψη.

Όπως αναφέρει το ΙΑΣΩ Παίδων σε ανακοίνωσή του, η  φιλική προς τα παιδιά υγειονομική περίθαλψη είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούν να τους παράσχουν οι επαγγελματίες Υγείας. Οι ειδικοί εργάζονται από κοινού για να περιορίσουν στο ελάχιστο τον φόβο, το άγχος και την ταλαιπωρία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, υποστηρίζουν και εφαρμόζουν τα 12 πρότυπα της πρωτοβουλίας CFHI. Με βάση αυτά, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, χωρίς περιττό φόβο και ταλαιπωρία.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «παιδικά πλασμένος κόσμος» μέσα στο νοσοκομείο, η πρωτοβουλία CFHI παρέχει:

  • Μία συγκεκριμένη μέθοδο και διαδικασία αξιολόγησης
  • Μία απλή δομή για την πραγματοποίηση των επιθυμητών ή απαραίτητων βελτιώσεων

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη όπου και αν βρίσκονται.

Παγκόσμια εξουσιοδότηση

Σύμφωνα με το ΙΑΣΩ Παίδων, το πρόγραμμα δεν έχει δεσμευτικό ή αυταρχικό χαρακτήρα. Ούτε επιβάλλεται από κάποια ανώτερη Αρχή. Απευθύνεται όμως σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας.

Έχει επίσης παγκόσμια εξουσιοδότηση. Οι αρχές του προέρχονται από τα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC). Επιπλέον, η πρωτοβουλία CFHI αναπτύχθηκε από τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Παγκόσμια Υποστήριξη της Υγείας της Μητέρας και του Παιδιού» (Maternal Child Health Advocacy International).

Στον οργανισμό αυτό παρείχε τεχνική υποστήριξη το Τμήμα Υγείας & Ανάπτυξης Παιδιών & Εφήβων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η πρωτοβουλία CFHI έχει επίσης τη στήριξη:

  • Του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (Royal College of Nursing)
  • Του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής & Υγείας του Παιδιού (Royal College of Paediatrics and Child Health).