ΙΑΣΩ: Δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Αντιμετώπισης του διεισδυτικού πλακούντα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΑΣΩ
Στο Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα του ΙΑΣΩ,  ομάδα εξειδικευμένων ιατρών αντιμετωπίζει συστηματικά και οργανωμένα τις περιπτώσεις διεισδυτικού πλακούντα.

Εξειδικευμένο Κέντρο για την αντιμετώπιση των περιστατικών διεισδυτικού πλακούντα δημιούργησε η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΙΑΣΩ. Στόχος είναι να προσφέρει άριστη παρακολούθηση και μέγιστη ασφάλεια στις εγκύους οι οποίες διαγιγνώσκονται με διεισδυτικό πλακούντα, σε συνεργασία με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που τις παρακολουθεί.

Ο διεισδυτικός πλακούντας (Placenta Accreta Spectrum – PAS) είναι μία δυνητικά απειλητική επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνεται όταν ο πλακούντας αναπτύσσεται πολύ βαθιά στο τοίχωμα της μήτρας, με συνέπεια να μην μπορεί να αποκολληθεί κατά τον τοκετό.

Στο Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα του ΙΑΣΩ,  εξειδικευμένη ομάδα ιατρών (διευθυντής-συντονιστής ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Σταύρος Φωτόπουλος) αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις αυτές συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς απώλειες της ζωής της μητέρας και χωρίς σημαντική νοσηρότητα μετά τον τοκετό.

Ήδη η επιστημονική ομάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικού πλακούντα, τόσο προγραμματισμένων όσο και επειγόντων.

Στο Κέντρο εφαρμόζεται επίσης το σύστημα διεγχειρητικής αυτομετάγγισης Cell-Saver με στόχο τον περιορισμό της ετερόλογης μετάγγισης, δηλαδή της χορήγησης αίματος από δότη. Τα οφέλη της εξειδικευμένης αντιμετώπισης για τις μητέρες και τα νεογνά είναι:

  • Έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείριση
  • Ελαττωμένη θνησιμότητα και νοσηρότητα
  • Δυνατότητα αυτομετάγγισης
  • Αυξημένα ποσοστά διατήρησης της μήτρας ακόμη και σε περιπτώσεις percreta
  • Σωστή ενημέρωση και ελάττωση του άγχους της μητέρας και της οικογένειας

Αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα

Όπως αναφέρει το ΙΑΣΩ σε ανακοίνωσή του, τα περιστατικά διεισδυτικού πλακούντα αποτελούν πρόκληση για την μαιευτική επιστήμη. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με υψηλή πιθανότητα μαιευτικής υστερεκτομής και αιμορραγίας και με αυξημένη νοσηρότητα, όπως:

  • Πολυοργανική ανεπάρκεια
  • Τραυματισμό ουρητήρων, ουροδόχου κύστης ή/και εντέρου
  • Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη
  • Θάνατο της μητέρας στο 7% των περιπτώσεων

Ο ισχυρότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διεισδυτικού πλακούντα σε επόμενη κύηση είναι η προηγούμενη καισαρική τομή. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η συχνότητα εμφάνισης των περιστατικών PAS αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την αύξηση των καισαρικών τομών.

Η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα αυτών των περιστατικών, καθιστούν απαραίτητο τον προσεκτικό σχεδιασμό και την προεγχειρητική προετοιμασία τους, τονίζουν οι ειδικοί του ΙΑΣΩ. Στην διεθνή βιβλιογραφία τονίζεται η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των περιστατικών σε Εξειδικευμένα Μαιευτικά Κέντρα  (Center of Excellence) από ομάδα εξειδικευμένων με το αντικείμενο ιατρών και σε οργανωμένα ιδρύματα που διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο τοκετός των ασθενών με PAS σε Εξειδικευμένα Κέντρα Αντιμετώπισης οδηγεί σε:

  • Ελαττωμένα ποσοστά νοσηρότητας μητέρα και νεογνού
  • Σε μικρότερο αριθμό μεταγγιζομένων μονάδων αίματος σε σχέση με τα μη Εξειδικευμένα Μαιευτήρια

Επιπλέον, η θνησιμότητα λόγω αιμορραγίας των γυναικών που αντιμετωπίζονται σε Εξειδικευμένα Κέντρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.