Η Novartis στις 100 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο!

  • Iatropedia
Στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, συγκαταλέγεται για πρώτη φορά μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis

Ως γνωστόν, ο δείκτης «Global 100 Most Sustainable Corporations in the World» αναγνωρίζει τις προσπάθειες μεγάλων εταιρειών, σε θέματα Βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο δείκτης διαμορφώνεται από 12 επιμέρους παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το παραγόμενο εισόδημα ανά μονάδα καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λόγος της αμοιβής του CEO προς τον μέσο μισθό των εργαζομένων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ποικιλομορφία στη διοικητική δομή.

Η λίστα ‘Global 100’ απαρτίζεται από 100 επιχειρήσεις με τις πιο αποδοτικές μετοχές παγκοσμίως οι οποίες πληρούν αυστηρά επιλεγμένα κριτήρια βιωσιμότητας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Η συγκέντρωση των στοιχείων πραγματοποιείται, κατά κύριο λόγο, μέσω του Bloomberg, αλλά και με απευθείας επικοινωνία με τις 350 επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η λίστα, η επιλογή των οποίων γίνεται μεταξύ 4.000 περίπου εταιρειών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Την αρχική ιδέα για τη σχετική ταξινόμηση είχε η καναδική Corporate Knights, μια εταιρεία ερευνών για θέματα ΜΜΕ και επενδύσεων με στόχο την προαγωγή της «καθαρής» κεφαλαιοποίησης (clean capitalism). Η παρουσίαση της λίστας γίνεται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Εντωμεταξύ εμφανή αύξηση των καθαρών πωλήσεων και υψηλή μερισματική απόδοση αποτυπώνουν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Novartis, τόσο για το 4ο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης του 2013 όσο για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι καθαρές πωλήσεις του πολυεθνικού κολοσσού ανήλθαν το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 15,078 δισ. δολ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% και κατά 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αντίστοιχη ήταν και η ποσοστιαία αύξηση για το σύνολο του 2013 οπότε οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 57,9 δισ. δολ. με τα καθαρά έσοδα να αγγίζουν τα 10,9 δις. δολ.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, παρά την επίδραση από τον ανταγωνισμό των γενοσήμων, το μέρισμα για τη χρήση του 2013 διαμορφώνεται στα 2,45 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το μέρισμα που διένειμε η εταιρεία για τη χρήση του 2012 το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 2,3 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Για την τρέχουσα χρήση οι βασικές προτεραιότητες του ομίλου, σε μια παγκόσμια αγορά στην οποία από τη μια πλευρά μειώνεται το κόστος των δαπανών και από την άλλη εντείνεται ο ανταγωνισμός από τα γενόσημα, ο όμιλος εστιάζει στη βελτίωση της αποδοτικότητας, στον έλεγχο – μείωση του κόστους και στην Καινοτομία. Μέσα από την υλοποίηση αυτού του τρίπτυχου ο όμιλος αναμένει για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης μεσαία μονοψήφια ανάπτυξη, με τον φαρμακευτικό τομέα να παραμένει στα περσινά επίπεδα και τη θυγατρική του ομίλου Alcon που εξειδικεύεται στα οφθαλμολογικά προϊόντα, να φέρνει μεσαία προς μεγάλη μονοψήφια ανάπτυξη όπως εξάλλου και η θυγατρική SANDOZ, που δραστηριοποιείται στα γενόσημα.

Λίγα Λόγια για τη Novartis

Η Novartis AG στον Τομέα της Υγείας παρέχει λύσεις στις αναφυόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Επικεντρωμένη αποκλειστικά στον Τομέα αυτό, η Novartis διαθέτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει άριστα αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οικονομικώς συμφέροντα γενόσημα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά, καθώς και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς. Το 2012, επενδύθηκαν περίπου 9 δις δολάρια σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 120.000 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν