Η Bayer συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλείας Ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
Bayer
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλείας Ασθενών καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2019. Εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Η Bayer συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Ασθενών, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, με στόχο αυτή τη χρονιά την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υγιή γήρανση.

Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε μία ολοκληρωμένη ιστοσελίδα ενημέρωσης για την ασφάλεια των ασθενών, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της καρδιάς και των νεφρών. Η ιστοσελίδα περιέχει πλούσιο ενημερωτικό υλικό και σειρά βίντεο με χρήσιμες συμβουλές που δημιούργησε η Bayer.

Είναι η δεύτερη ενημερωτική ιστοσελίδα που δημιουργεί η εταιρεία για τους ασθενείς. Η πρώτη είναι ο διαδικτυακός οδηγός Patient Navigator, που τους ενημερώνει για με την ορθή χρήση των φαρμάκων.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στην νέα ειδική ιστοσελίδα της Bayer, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί με δημιουργικό τρόπο για την προστασία της καρδιάς και των νεφρών, παρακολουθώντας μια φανταστική ιστορία. Στην ιστορία πρωταγωνιστούν δύο παλιοί φίλοι, ο κύριος Ν (Nεφρός) και η κυρία K (Καρδιά). Αν και έχουν μεγαλώσει, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας. Οι δύο φίλοι μοιράζονται με τη νέα γενιά τα μυστικά τους για υγιή ζωή, με υγιή καρδιά και νεφρούς.

Συμπτώματα και συμβουλές

Στην ιστοσελίδα περιέχονται ειδικά σχεδιασμένα ενημερωτικά γραφήματα (infographics) για τα συμπτώματα που πρέπει κανείς να προσέχει για την προστασία των νεφρών και της καρδιάς τους. Επιπλέον, είναι διαθέσιμη σειρά βίντεο με γενικές συμβουλές και ενδιαφέροντα θέματα όπως:

  • Η υγιής γήρανση
  • Η αναστροφή της γήρανσης
  • Η σημασία της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος
  • Η προστασία της ψυχικής υγείας

Υπάρχουν επίσης βίντεο για τα σημάδια επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας και τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Το κοινό μπορεί ακόμα να παρακολουθήσει αποσπάσματα μαρτυριών ασθενών που ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική νόσο. Οι ασθενείς μιλούν για τον τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων τους.

Στη σελίδα υπάρχει αναρτημένο και podcast που αναπτύχθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, με επίκεντρο την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και τα εμπόδια στην επικοινωνία μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των ατόμων με διαβητική νεφρική νόσο.

Σημαντικός ο σωστά ενημερωμένος ασθενής

«Στην Bayer πιστεύουμε στη σημασία του σωστά ενημερωμένου ασθενή. Υποστηρίζουμε τον ρόλο του στη λήψη αποφάσεων, τοποθετώντας τον στο κέντρο όλων των δραστηριοτήτων μας», δήλωσε ο κ. Θανάσης Κώτσανης, ιατρικός διευθυντής της Bayer για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Νότια Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. «Στόχος μας είναι να του προσφέρουμε όλα τα εφόδια για να κάνει τις σωστές επιλογές σε ό,τι αφορά στην υγεία του».

«Στην Bayer είμαστε προσανατολισμένοι στην ενίσχυση της κατανόησης της ορθής χρήσης των φαρμάκων και της ασφάλειας των ασθενών», υπογράμμισε η κυρία  Βασιλική Γιωτάκη, επικεφαλής Φαρμακοεπαγρύπνησης στην Bayer Ελλάς. «Ενθαρρύνουμε την οργάνωση δράσεων και πρωτοβουλιών που ευαισθητοποιούν, καθώς και τη λήψη μέτρων για υγιή γήρανση, που σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών καθιερώθηκε το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος της είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του κοινού στην ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης, να προωθήσει παγκόσμιες δράσεις και να περιορίσει τις βλάβες των ασθενών.