GENESIS Pharma: Συμφωνία με την Deciphera για διάθεση φαρμάκου σε 14 ευρωπαϊκές χώρες

  • Ρούλα Τσουλέα
Genesis
Το φάρμακο προορίζεται για τη θεραπεία τέταρτης γραμμής του γαστρεντερικού στρωματικού όγκου (GIST), ενός σαρκώματος του στομάχου και του λεπτού εντέρου.

Συμφωνία για την αποκλειστική διάθεση σε 14 χώρες ενός φαρμάκου για σπάνιο γαστρεντερικό καρκίνο, υπέγραψε η GENESIS Pharma με την Deciphera Pharmaceuticals.

Το φάρμακο λέγεται ripretinib (ριπρετινίμπη) και προορίζεται για τη θεραπεία τέταρτης γραμμής του γαστρεντερικού στρωματικού όγκου (GIST). Πρόκειται για ένα σάρκωμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Εντοπίζεται στην πεπτική οδό ή εντός της κοιλιακής χώρας, συχνότερα στο στομάχι ή το λεπτό έντερο. Υπολογίζεται ότι ετησίως ανιχνεύονται 10-15 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την εμπορική διάθεση της ριπρετινίμπης σε:

  • Ελλάδα και Κύπρο
  • Βουλγαρία και Εσθονία
  • Κροατία και Λετονία
  • Λιθουανία και Μάλτα
  • Ουγγαρία και Πολωνία
  • Ρουμανία και Σλοβακία
  • Σλοβενία και Τσεχία

Η ριπρετινίμπη είναι εγκεκριμένη στην ΕΕ  για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με προχωρημένο γαστρεντερικό στρωματικό όγκο. Οι ασθενείς πρέπει να έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με τρεις ή περισσότερους αναστολείς της κινάσης, συμπεριλαμβανομένης της ιματινίμπης.

Ενίσχυση του δικτύου διεθνών συνεργατών

«Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την GENESIS Pharma για τη διάθεση του ripretinib, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς με GIST στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία τέταρτης γραμμής», δήλωσε η κυρία Margarida Duarte, Senior Vice President, Head of International της Deciphera Pharmaceuticals.

«Στην Deciphera δεσμευόμαστε το ripretinib  να καταστεί διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμφωνία μας με την GENESIS Pharma ενισχύει περαιτέρω τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει με την έναρξη της κυκλοφορίας του στην Ευρώπη. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεχή ανάπτυξη, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών με GIST».

«Με ιδιαίτερη χαρά ενισχύουμε το δίκτυο των διεθνών συνεργατών μας. Είναι τιμή μας που η Deciphera αναγνώρισε τη μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία μας στη διάθεση καινοτόμων θεραπειών για σοβαρές και σπάνιες ασθένειες», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, διευθύνων σύμβουλος της GENESIS Pharma.

Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την επέκταση της γεωγραφικής μας εμβέλειας και ενισχύει τη δέσμευσή μας να εργαζόμαστε ώστε θεραπείες αιχμής να φθάνουν στους ασθενείς στις χώρες που λειτουργούμε».