Φαρμασέρβ Λίλλυ: Δωρεά προς τον ΕΟΔΥ για κάλυψη αναγκών της πανδημίας

  • Iatropedia newsroom
Φαρμασέρβ Λίλλυ
Η δωρεά αφορά το φάρμακο baricitinib που χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια έως βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το φάρμακο έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, αλλά οι αντίστοιχες διαδικασίες στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε δωρεά ποσότητας του φαρμάκου baricitinib αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προς τον ΕΟΔΥ προχώρησε η εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυ. Το φάρμακο προορίζεται για χρήση στα νοσοκομεία, στα στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19.

Το baricitinib έχει λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση έκτακτης χρήσης του και στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ποσότητες του baricitinib που δώρισε η Φαρμασέρβ Λίλλυ, προορίζονται  για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών και την ανακούφιση του Συστήματος Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η Φαρμασέρβ Λίλλυ, το baricitinib έλαβε στις 19 Νοεμβρίου άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (Emergency Use Authorization, EUA) στις ΗΠΑ. Η άδεια αφορά τη χορήγησή του σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη. Σύμφωνα με αυτήν, προορίζεται για νοσηλευόμενους ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς (ηλικίες 2 ετών και άνω) με πιθανή ή εργαστηριακά αποδεδειγμένη νόσο COVID-19 που χρειάζονται:

  • Συμπληρωματικό οξυγόνο
  • Επεμβατικό μηχανικό αερισμό ή
  • Εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης

Η άδεια βασίστηκε στην κλινική μελέτη ACTT-2 του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν λεπτομερώς στις 11 Δεκεμβρίου στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.