ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: 25 χρόνια Έρευνας & Ανάπτυξης με 143 κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ
Στη διάρκεια της 25ετίας η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες, που διεξήχθησαν σε 1.300 ερευνητικά κέντρα

Περισσότερα από 143 ερευνητικά προγράμματα, με τη συμμετοχή πλέον των 16.000 ασθενών, διεξήγαγε την τελευταία 25ετία το Ερευνητικό Κέντρο της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη χώρα μας.

Τα προγράμματα αφορούσαν την αξιολόγηση 36 ερευνητικών μορίων σε 11 θεραπευτικές κατηγορίες. Διεξήχθησαν σε 1.300 ερευνητικά κέντρα, με τη συνεργασία περισσότερων από 2.500 επιστημόνων. Προϊόν τους υπήρξαν περισσότερες από 190 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα παραπάνω ανέφεραν εκπρόσωποι της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης, στην οποία εορτάστηκαν τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού Κέντρου της.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Διονύσιος Φιλιώτης, στη διάρκεια της 25ετίας επενδύθηκαν περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες. Το ποσό αυτό «ενίσχυσε τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, της εκκλησίας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των ενώσεων ασθενών, του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και πλήθος ιατρών και ερευνητών.

Προαγωγή της δημόσιας Υγείας

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στη σημασία του κοινού μετώπου πολιτείας, φαρμακευτικών εταιριών, επιστημόνων και ενώσεων ασθενών για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Αξιοσημείωτη ήταν η φράση του Θουκυδίδη που ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής για να υπογραμμίσει την σημασία του έργου της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για τη δημιουργία ασφαλών φαρμάκων, μέσω της περιγραφής του λοιμού των Αθηνών «ουδέ έν κατέστη ίαμα». Τόνισε επίσης τη διάρκεια της παρουσίας και του έργου της εταιρίας στο χρόνο, και την προοπτική που δημιουργείται από την προσπάθεια αυτή. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία του διακονήματος των ιατρών να προσφέρουν στους ασθενείς «ίαμα», ανακούφιση και θεραπεία, αλλά και το ρόλο της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στην καινοτομία και την έρευνα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Αικατερίνη Κουτσογιάννη, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτριος Φιλίππου και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Τιμητικές διακρίσεις

Για την εξέχουσα προσφορά τους στην κλινική έρευνα, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους καθηγητές κ.κ. Γεώργιο Κρεατσά, Βασίλειο Γεωργούλια και Δημήτριο Χατζηχρήστου, στη Δρ. Μαριάννα Μπενρουμπή, και στον Δρ Κωνσταντίνο Φαινέκο.

Απονεμήθηκαν επίσης Αριστεία Κλινικής Έρευνας σε οκτώ ερευνητικές ομάδες για την συνεισφορά τους στα κλινική ερευνητικά προγράμματα της εταιρείας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας και υπογράμμισε την προσήλωση της εταιρίας στον άνθρωπο και, ως εκ τούτου, στην κλινική έρευνα. «Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία, προβάλλεται η Ελλάδα στο εξωτερικό», τόνισε.