Φαρμακευτική έρευνα: Γερό μπάσιμο της Google στην Ευρώπη – Δείτε πόσα επενδύει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Google
Η Google ενέκρινε ένα κονδύλι ύψους 268 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει ποσοστά σε εκκολαπτόμενες εταιρείες φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ακόμα ένα σημάδι του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Silicon Valley για την υγειονομική περίθαλψη.

Η Google προχωράει σε αυτή την επένδυση μέσω της αδελφικής της εταιρείας Verily Life Sciences, η οποία θα χρηματοδοτήσει εταιρείες που χρειάζονται μετρητά για το τελικό -και πιο πολυέξοδο- στάδιο κλινικών δοκιμών.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος Novartis και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι οι άλλοι βασικοί υποστηρικτές του Medicxi Growth 1, το οποίο θα διαχειρίζεται η εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων Medicxi, με έδρα το Λονδίνο.

Η Verily, η οποία είναι ο εταιρικός βραχίονας της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Google, Alphabet, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα διορίσει δύο μέλη στο επιστημονικό συμβουλευτικό συμβούλιο του νέου αυτού επιχειρηματικού fund.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα κίνηση επένδυσης προς την υγειονομική περίθαλψη από τα αφεντικά της Google, που πιστεύουν ότι η τεχνογνωσία τους για την συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην ιατρική και να δημιουργήσει μελλοντικές πηγές εισοδήματος για την ίδια την εταιρεία.

Ο συνεργάτης και συνιδρυτής της Medicxi, Francesco De Rubertis, δήλωσε ότι το νέο fund θα βοηθήσει κάποιες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν τη δοκιμή πειραματικών φαρμάκων σε στάδιο τρίτης φάσης, δηλαδή στο σημείο καμπής μιας επένδυσης στην φαρμακευτική έρευνα όπου πολλά πρότζεκτ αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν επαρκή κεφάλαια, επειδή το κόστος περάτωσης των τελικών ερευνών είναι πολύ μεγάλο.

Ο De Rubertis πρόσθεσε: “Η υγειονομική περίθαλψη είναι πολύ σημαντική για την Google και επενδύουν σοβαρά σε αυτήν. Θέλουν να εισχωρήσουν στην Ευρώπη και πιστεύουν ότι θα γίνουν ένας μεγάλος αγωγός στα φαρμακευτικά προϊόντα, οπότε φυσικά όταν μου παρουσίασαν το πλάνο και την πρόκληση, είπα το Ναι”.

Ο ακριβής διαμοιρασμός από την Medicxi Growth 1 των 268 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης της Google στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική έρευνα δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν.

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο… δρ Google είναι ο οφθαλμίατρος του μέλλοντος – Θα ανιχνεύει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια!

Η Google θα καταπολεμήσει την τύφλωση με Τεχνητή Νοημοσύνη – Δείτε τι θα κάνει [vid]