Έρευνα και νέες τεχνολογίες για περισσότερη υγεία στους ορκισμένους καπνιστές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το κάπνισμα δημιουργεί εθισμό και προκαλεί ένα μεγάλο αριθμό από σοβαρές ασθένειες. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι το έτος 2025, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα καπνίζουν ακόμα στον κόσμο! Και με δεδομένη αυτή την πρόβλεψη, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες που να μειώνουν σημαντικά, ή τουλάχιστον όσο γίνεται περισσότερο, τις βλαβερές συνέπειες χωρίς να αφαιρούν την όποια απόλαυση νιώθουν οι καπνιστές...

Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται πολύ δυναμικά ένας δικός μας. Το όνομα μου αυτού είναι Αντρέας Καλατζόπουλος και δεν είναι άλλος από τον CEO της διεθνούς καπνοβιομηχανίας Philip Morris International.

Όπως διαβάζει κανείς στο μότο που αναφέρεται στην φωτογραφία παρακάτω, «η φιλοδοξία μας είναι να πείσουμε τους σημερινούς ενήλικες καπνιστές που σκοπεύουν να συνεχίζουν να καπνίζουν, να περάσουν στη χρήση των προϊόντων χωρίς καπνό, και όσο το δυνατό πιο γρήγορα!».

XARALAMPOPOULOS

Ο Κύβος

Στο Neuchatel της Ελβετίας, λίγα χιλιόμετρα βόρια της Γενεύης, βρίσκεται ο «Κύβος». Η λέξη που χρησιμοποιούμε δεν είναι τυχαία καθώς έτσι ονομάζεται και στα γαλλικά: Cube.

Είναι ένα υπέροχο, γυάλινο, τετράγωνο οικοδόμημα δίπλα στη λίμνη του Neuchatel, στο εσωτερικό του οποίου οι αρχιτέκτονες έχουν εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα διείσδυσης του φωτός και οι εργαζόμενοι περνούν τις ώρες τους πιο ευχάριστα, σαν να βρίσκονται στο ύπαιθρο. Άλλωστε πρέπει να ζουν πιο υγιεινά για να προσανατολίζουν την σκέψη τους σε πιο υγιεινά προϊόντα!

internal cube

Πρόκειται όμως για κάτι πολύ περισσότερο από έναν ευχάριστο χώρος εργασίας… Μέσα στον «Κύβο», εκατοντάδες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, πολλοί εξ αυτών προερχόμενοι από την Φαρμακοβιομηχανία, ψάχνουν τρόπους να απαλλάξουν τους ήδη καπνιστές, από τις βλαβερές ουσίες που παράγονται με το κάπνισμα.

Σε αυτήν την προσπάθεια, ανακάλυψαν ότι η μη καύση των καπνικών προϊόντων και του χαρτιού, αλλά το ζέσταμά τους μέχρι του 400 βαθμούς Κελσίου, είναι το κλειδί!

Νικοτίνη

Είναι λίγο ως πολύ γνωστό ότι η νικοτίνη, παρότι βλαβερή ουσία, δεν ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πως να αφαιρέσουμε όμως τα καρκινογόνα στοιχεία, τις τοξίνες μέσα από το κλασικό τσιγάρο ώστε να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι για τους καπνιστές που επιμένουν στη συνήθεια αυτή;

Όλο και περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα: Όταν ο καπνός θερμανθεί και δεν καεί, αποφεύγουμε την παραγωγή βλαβερών τοξινών και ωφελείται ο καπνιστής που παράλληλα δεν χάνει την νικοτίνη η οποία του χρειάζεται για να νιώθει ικανοποιημένος.

kacimo

R and D

Όσο οι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει έχοντας στα χέρια τους αδιάσειστα επιχειρήματα που θα πείσουν ακόμα και τον πανίσχυρο FDA, η επένδυση σε ένα πιο υγιεινό αύριο των ήδη καπνιστών, μετράει ήδη 3 δις δολάρια και απασχολεί 430 νέους εργαζόμενους! Ήδη, εκτός από τα προϊόντα PMI που κυκλοφορούν παγκοσμίως, και στη χώρα μας, ετοιμάζονται άλλες 3 διαφορετικές τεχνολογίες πάντα με την φιλοσοφία της μείωσης του κινδύνου για τους αμετανόητους ενήλικες καπνιστές.

;EREYNA