Ελληνική Πρωτοβουλία: Δωρεά $50.000 στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

  • Ρούλα Τσουλέα
Ελληνική Πρωτοβουλία Ογκολογική Μονάδα Παίδων
To σωτήριο έργο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», θα ενισχυθεί με δωρεά ύψους $50,000 της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).

To σωτήριο έργο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», θα ενισχυθεί με δωρεά ύψους $50,000 από την Ελληνική Πρωτοβουλία (THI).

H συγκεκριμένη δωρεά δόθηκε στον μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας». Θα αξιοποιηθεί στην υποστήριξη της δημιουργίας ενός νέου γραφείου Επεξεργασίας Ιατρικών Δεδομένων και Κλινικών Δοκιμών εντός του νοσοκομείου.

Η δομή αυτή θα συνεισφέρει στη συνολική επεξεργασία δεδομένων των συμμετεχόντων ασθενών σε κλινικές δοκιμές και στη ψηφιοποίηση των σχετικών ιατρικών φακέλων. Παράλληλα θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολυάριθμων συνεργατών του έργου τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας.

O κύριος στόχος του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας» είναι η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η Τράπεζα καλύπτει την ανάγκη ασθενών, παιδιών και ενηλίκων για μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Στην Ελλάδα μόλις πριν λίγα χρόνια υπήρχαν μόνο 15.000 εγγεγραμμένοι δωρητές μυελού των οστών. Παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 13 εκατομμύρια. Ωστόσο, μέσα από τις συνεχείς επικοινωνιακές προσπάθειες και συνεργασίες του «Οράματος Ελπίδας», οι εγγεγραμμένοι δωρητές έφτασαν τους 88.000. Οι 51 από αυτούς είναι ήδη συμβατοί με ασθενείς.

Συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών

Πρόσφατα το «Όραμα Ελπίδας» άρχισε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Το Ίδρυμα είναι το μεγαλύτερο βιοϊατρικό ερευνητικό κέντρο της χώρας. Αποτελείται από περισσότερους από 430 ερευνητές.

Η συνεργασία αυτή αποβλέπει στην καθιέρωση εξατομικευμένων θεραπειών προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε ασθενούς με βάση τις συγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις που εντοπίζονται στους όγκους τους. Το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» να λάβουν μέρος σε υπερσύγχρονες και ακριβείς ιατρικές δοκιμαστικές θεραπείες. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι πιθανότητές τους να καταπολεμήσουν επιτυχώς τους όγκους τους και να αναρρώσουν πλήρως.

Η αλληλουχία του DNA, οι έλεγχοι γονιδιωμάτων  και οι μοριακές τεχνικές χαρακτηριστικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση του ειδικού όγκου κάθε ασθενούς, θα αναπτυχθούν σε συνεργασία του ΙΙΒΕΑΑ με το διεθνούς φήμης Dana Farber Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (DFCI). Το DFCI εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Το Dana Farber Cancer Institute παρέχει στους καρκινοπαθείς την καλύτερη δυνατή θεραπεία που υπάρχει σήμερα. Επιπλέον, αναπτύσσει τις επόμενες θεραπείες μέσα από έρευνα τελευταίας τεχνολογίας.

Υποστήριξη και αλληλεγγύη

Ο κ. George P. Stamas, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Σήμερα ανακοινώνουμε μία νέα δωρεά, αλλά κυρίως τιμούμε το έργο της κας. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του THI, η οποία εδώ και 30 χρόνια στέκεται στο πλευρό των παιδιών που πολεμούν τον καρκίνο. Είμαστε χαρούμενοι που η δωρεά μας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα σε μερικούς σπουδαίους οργανισμούς που επικεντρώνονται είτε στην έρευνα, είτε στην στήριξη των ασθενών, καθιστώντας την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» ένα πραγματικό κέντρο αριστείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως».

Ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Αποτελεί τιμή για την Ελληνική Πρωτοβουλία να συνεισφέρει στο παραδειγματικό έργο του Σωματείου «Όραμα Ελπίδας». Ο σχετικά χαμηλός αριθμός Ελλήνων δωρητών μυελού των οστών αποτελεί ένα καίριο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο πρέπει επειγόντως να διευθετηθεί μέσα από συστηματικές και συνεχείς προσπάθειες. Βοηθώντας το «Όραμα Ελπίδας», θέλουμε να δείξουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους που μάχονται κατά του Καρκίνου».

«Η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε το έργο μας»

Η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», δήλωσε: «Είμαι πραγματικά υπερήφανη που μετά από 30 χρόνια συνεχούς προσπάθειας με το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και 5 χρόνια μετά από την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που δημιουργήθηκε για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην χώρα μας, η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και αγκάλιασε το έργο μας.

»Τα αποτελέσματα μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Οι 51 συνάνθρωποι μας που κέρδισαν την ελπίδα για ζωή είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι αν όλοι οι Έλληνες συστρατευτούμε, δεν θα υπάρχει κανένας συνάνθρωπος μας  χωρίς δικαίωμα στην ελπίδα. Χαίρομαι πραγματικά που σύμμαχος μας στον μεγάλο αυτό αγώνα είναι και η ελληνική ομογένεια και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Ελληνική Πρωτοβουλία για την έμπρακτή στήριξη.  Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε!».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το website του Σωματείου «Όραμα Ελπίδας»: http://www.oramaelpidas.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν