EIT Health: Χρηματοδότηση εφαρμογής που προβλέπει το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

  • Ρούλα Τσουλέα
EIT Health
Μια ελληνική εφαρμογή για κινητά που θα προβλέπει την πιθανότητα να εκδηλώσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική, θα χρηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Health RIS Innovation Call.

Μια ελληνική εφαρμογή για κινητά που θα προβλέπει την πιθανότητα να εκδηλώσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική, θα χρηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Health RIS Innovation Call.

Στην Ευρώπη πραγματοποιούνται περίπου 780.000 κύκλοι εξωσωματική γονιμοποίησης (IVF) ετησίως. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών (OHSS) είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εκδηλωθεί σε αυτές τις γυναίκες.

Το 2014 αναφέρθηκαν στην Ευρώπη 2.040 περιστατικά γυναικών με σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών. Σε μερικές περιπτώσεις το σύνδρομο απέβη μοιραίο. Η  θνησιμότητα ήταν 3 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε διέγερση των ωοθηκών.

Η νέα ελληνική εφαρμογή για κινητά, που ονομάζεται «Predict OHSS», αναπτύχθηκε από μία καινοτόμα εταιρία, προκειμένου να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων, να αυξήσει την αυτοματοποίηση και, ως εκ τούτου, να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη απλούστερη και αποτελεσματικότερη.

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή «Predict OHSS» θα αντιμετωπίσει την ανάγκη των κλινικών χειρούργων για εξατομικευμένη πρόβλεψη του OHSS, βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς. Η εφαρμογή θα λάβει καθοδήγηση και χρηματοδότηση ύψους 75.000 ευρώ από την EIT Health, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Η ελληνική εφαρμογή επελέγη σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα προγράμματα καινοτομίας για την υγειονομική περίθαλψη στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Οι αξιολογητές επέλεξαν δώδεκα έργα που στο μέλλον θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ευρωπαίους πολίτες να ζήσουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες ζωές. Συνολικά υποβλήθηκαν 104 αιτήσεις. Από τα δώδεκα επιλεγμένα έργα, το ένα παρουσιάστηκε από την Ελληνική ομάδα.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Health RIS

Το όλο πρόγραμμα διοργανώθηκε από το  EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υποστηρίζει την ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους τομείς.

Το EIT Health RIS Innovation Call στοχεύει στη χρηματοδότηση υψηλής ποιότητας, ισχυρών και ισορροπημένων έργων που θα αναπτυχθούν από τοπικούς ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις μαζί. Η ανάπτυξη των έργων θα υποστηριχτεί από τους τοπικούς συνεργάτες του προγράμματος. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο συνεργάτης αυτός είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην Αθήνα.

«Φέτος διοργανώσαμε το πρόγραμμα EIT Health InnoStars για την καινοτομία για χώρες οι οποίες – σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας – είναι πιο προηγμένες όσον αφορά τις καινοτομίες. Ο αριθμός των εφαρμογών ξεπέρασε και  τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας», δήλωσε η Mónika Tóth, υπεύθυνη του Προγράμματος RIS του ΕΙΤ Health InnoStars.  «Ο διαγωνισμός απέδειξε ότι οι δυνατότητες καινοτομίας στον τομέα της υγείας είναι πολύ υψηλές στις αναπτυγμένες  χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καινοτομίας.

»Η υποδομή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από ό, τι στις πιο προηγμένες χώρες, αλλά η δεξαμενή ταλέντων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα RIS είναι αξιοσημείωτη και οι δυνατότητες καινοτομίας είναι εντυπωσιακές. Οι χώρες μας έχουν νέους, ταλαντούχους ανθρώπους που είναι ψηφιακά καταρτισμένοι και διψούν να αγκαλιάσουν την αλλαγή.

»Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Συνολικά 12 έργα

«Η καινοτομία είναι το βασικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να βασιζόμαστε για ένα επιτυχημένο μέλλον. Στόχος μας είναι να φέρουμε μια νέα τεχνολογία και μια μεγάλη ιδέα στην αγορά», δήλωσε ο Γεώργιος Μέγας, υπεύθυνος Έργου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. «Το Σύστημα  Καινοτομίας του EIT Health είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική ομάδα με όραμα για το μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας».

Εκτός από το ένα έργο στην Ελλάδα,  επιλέχθηκαν ακόμα, τέσσερα από τη Σλοβενία, δύο από την Κροατία και τη Ρουμανία, ένα από την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Ιταλία. Το νικητήριο project από την Ιταλία παρουσίασε μια ειδική συσκευή για την κοιλιακή αορτική αναισθησία (ΑΑΑ) με προσθετική παρασκευή (ΑΜ). Το ANEURIS είναι μια πρωτοποριακή ενδοπρόσθεση που θα επιτρέψει την αντικατάσταση της ανοικτής χειρουργικής με μια πιο απλή ενδοαγγειακή θεραπεία.

Τον πλήρη κατάλογο των νικητών του EIT Health RIS Innovation Call 2019 μπορείτε να δείτε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν