DEMO: Επένδυση-μαμούθ με τέσσερις παραγωγικές μονάδες για πρώτες ύλες φαρμάκων στην Τρίπολη

  • Ρούλα Τσουλέα
DEMO
Σε πλήρη ανάπτυξη οι μονάδες θα καλύπτουν το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά.

Τα θεμέλια για την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προμήθεια πρώτων υλών φαρμάκων από Ινδία και Κίνα θέτει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO. Όπως ανακοίνωσε κατασκευάζει στην Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών, συνολικής δυναμικότητας 270 τόνων.

Κατασκευάζει επίσης ισάριθμες παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων. Το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000 τετραγωνικών μέτρων.

Σε πλήρη λειτουργία, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη θα δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας. Αναμένεται επίσης να καλύψουν:

  • Το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα
  • Το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα

Η DEMO τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι χάρη σε αυτή την επένδυση η χώρα μας θα προαχθεί σε φαρμακευτικό κέντρο (hub) της Ευρώπης.

Η επένδυση στην Τρίπολη πραγματοποιείται στο πλαίσιο πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου, ύψους 356 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η DEMO το Νοέμβριο του 2021. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι είναι η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που θα πραγματοποιήσει παραγωγή πρώτης ύλης στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η DEMO  συμβάλλει άμεσα στο στόχο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της Ευρώπης για αναβάθμιση και επαναπατρισμό της παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επιπλέον, τονίζει ότι οι επενδύσεις της στο σύνολό τους:

  • Συνεισφέρουν στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης
  • Υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την βιωσιμότητα
  • Εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας.

Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται το 2024

«Είμαστε περήφανοι για το σπουδαίο έργο που υλοποιούμε στην Τρίπολη, του οποίου η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, καθώς αναβαθμίζει την Τρίπολη σε hub φαρμάκων της Ευρώπης και συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην αυτάρκεια και επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα», δήλωσε ο κος Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO.

Και συνέχισε: «Σε μία εποχή που οι υγειονομικές κρίσεις αναδεικνύουν τη σημασία ύπαρξης παραγωγικής αυτάρκειας για τη διασφάλιση κάλυψης των αναγκών σε φάρμακα, στη DEMO επενδύουμε με διορατικότητα, δημιουργώντας παραγωγικές υποδομές που θωρακίζουν Ελλάδα και Ευρώπη».

Το  επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ της DEMO αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 25% του συνόλου των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο επενδύσεων, διαρκείας έξι ετών, που αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή. Θα δημιουργήσει επίσης 3.700 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Το όλο σχέδιο της DEMO αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές. Θα της επιτρέψει επίσης να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα έως το 2027 να καλύψει έως το 20% των νοσοκομειακών αναγκών στην Ευρώπη.