Bristol Myers Squibb: Συμφωνία με Πανεπιστήμιο Rockefeller για θεραπεία της Covid

  • Iatropedia newsroom
Bristol Myers Squibb
Δοκιμάζουν σε κλινικές μελέτες συνδυασμό δύο νέων μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη θεραπεία και την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Rockefeller υπέγραψε η Bristol Myers Squibb για την ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση μιας νέας διπλής θεραπείας εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Με βάση τη συμφωνία, η Bristol Myers Squibb (BMS) έλαβε την παγκόσμια αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης της θεραπείας, που αποτελείται από δύο μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία καταπολεμούν ή προλαμβάνουν τη νόσο COVID-19.

Όπως ανακοίνωσε η BMS, παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ασθενείς που εκδηλώνουν τη νόσο COVID-19 και χρειάζονται θεραπεία γι’ αυτήν. Η νέα συνδυασμένη θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και στην εξουδετέρωσή του.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι πολύ δραστικά και σταθερά. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία του αίματος.

Προκλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική θεραπεία πολλών παραλλαγών του ιού με την υποδόρια χορήγηση χαμηλής δόσης. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες, θα ενισχύσει την πρόσβαση στο φάρμακο απαλείφοντας την ανάγκη για ενδοφλέβια έγχυση.

Τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διεύρυνση της πρόσβασης στο φάρμακο σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων:

  • Χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
  • Κοινοτήτων όπου οι υγειονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι

Αυτός είναι ένας στόχος προς την επίτευξη του οποίου θα εργαστούν από κοινού η Bristol Myers Squibb και το Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Έχουν αρχίσει οι κλινικές μελέτες

Οι πρώτες κλινικές μελέτες (Φάση 1) με τον διπλό συνδυασμό έχουν ήδη αρχίσει από τα μέσα Ιανουαρίου. Σε αυτές τις μελέτες, που διεξάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller, αξιολογούνται:

  • Το δοσολογικό σχήμα για σκεύασμα ενδοφλέβιας και υποδόριας χρήσης
  • Η ασφάλεια ασφάλεια του συνδυασμού των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης προγραμματισμός, με στόχο την ταχεία μετάβαση σε ένα πρόγραμμα υποβολής εγκριτικών φακέλων ύστερα από την ανάγνωση (read out) των αποτελεσμάτων της μελέτης Φάσης 1.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Rockefeller, σε αυτή την κρίσιμης σημασίας προσπάθεια», δήλωσε ο Ho Sung Cho, Ph.D., Ανώτερος Αντιπρόεδρος του τομέα Ανακάλυψης Βιολογικών Θεραπειών της Bristol Myers Squibb. «Η Bristol Myers Squibb έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη και την παραγωγή κλινικών προμηθειών για το Πανεπιστήμιο Rockefeller προκειμένου να αρχίσει τη μελέτη Φάσης 1. Έχουμε δεσμευτεί να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τους πόρους μας σε μια προσπάθεια που στοχεύει στην ταχύτατη ανάπτυξη της πιθανής θεραπείας και τη διάθεσή της στους ασθενείς, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία».

Επιτακτική η ανάγκη για νέες θεραπείες

«Τα δύο άκρως δραστικά αντισώματα ενάντια στον ιό SARS-CoV-2, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rockefeller, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19», δήλωσε ο Richard P. Lifton, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rockefeller. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακαλυφθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας μορφής της νόσου και την πρόληψη της ανάπτυξης της σοβαρής μορφής της σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η συνεργασία με την BMS θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης και να υποστηρίξουμε την ταχεία διανομή στους ασθενείς».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Πανεπιστήμιο Rockefeller δικαιούται να λάβει δικαιώματα επί των μελλοντικών πωλήσεων. Στην περίπτωση που η κλινική ανάπτυξη στεφθεί με επιτυχία, η Bristol Myers Squibb θα εργαστεί για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα της δυνητικής θεραπείας για τους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.