Bristol-Myers Squibb: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της Celgene

  • Ρούλα Τσουλέα
Bristol-Myers Squibb
Η Bristol-Myers Squibb εξαγόρασε την βιοφαρμακευτική εταιρεία Celgene έναντι 74 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019.

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Celgene ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε έπειτα από τη λήψη ρυθμιστικής έγκρισης από όλες τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, καθώς και την έγκριση των μετόχων των δύο εταιρειών.

Όπως ανακοίνωσε η BMS στις 20 Νοεμβρίου 2019, η Celgene καθίσταται πλέον μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Bristol-Myers Squibb. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, για κάθε μετοχή οι μέτοχοι της Celgene έλαβαν:

  • 1,00 μετοχή της κοινής μετοχής της Bristol-Myers Squibb
  • $50,00 σε μετρητά χωρίς τόκο
  • Ένα διαπραγματεύσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας (Contingent Value Right/CVR). Με αυτό ο δικαιούχος μπορεί να λάβει το ποσό των $9,00 σε μετρητά, εφόσον επιτευχθούν στο μέλλον ορισμένες εγκρίσεις προϊόντων από τις ρυθμιστικές Αρχές.

Η διαπραγμάτευση της κοινής μετοχής της Celgene παύει μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Στις 21 Νοεμβρίου 2019 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Bristol-Myers Squibb και των δικαιωμάτων προαίρεσης αξίας (CVRs) θα αρχίσει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό το σύμβολο «BMYRT».

«Είναι μια συναρπαστική ημέρα για την Bristol-Myers Squibb. Ενώνουμε την κορυφαία επιστήμη, τα καινοτόμα φάρμακα και το ταλέντο των ανθρώπων της Bristol-Myers Squibb και της Celgene για να δημιουργήσουμε μια κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία», δήλωσε ο Giovanni Caforio, M.D., Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Bristol-Myers Squibb.

«Με τα ηγετικά προϊόντα μας στην Ογκολογία, την Αιματολογία, την Ανοσολογία και την Καρδιολογία, σε συνδυασμό με μία από τις πιο διαφοροποιημένες και φιλόδοξες γραμμές παραγωγής στον φαρμακευτικό κλάδο, είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσουμε το όραμά μας να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών μέσω της επιστήμης».

Οι εξελίξεις του τελευταίου έτους

Από την ανακοίνωση της συναλλαγής στις 3 Ιανουαρίου 2019, έχει υπάρξει πλήθος απτών εξελίξεων όσον αφορά στους βασικούς παράγοντες δημιουργίας αξίας που σχετίζονται με τη συγχώνευση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η πρόοδος όσον αφορά στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το lenalidomide
  • Η έγκριση του fedratinib από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη θεραπεία ορισμένων μορφών μυελοΐνωσης
  • Η έγκριση του luspatercept-aamt για τη θεραπεία της αναιμίας σε ορισμένους ενήλικες ασθενείς με β-θαλασσαιμία
  • Η κατάθεση εγκριτικών φακέλων για το luspatercept και το ozanimod στις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η εταιρεία έχει επίσης σημειώσει ουσιαστική  πρόοδο στο σχεδιασμό μιας επιτυχημένης ενοποίησης.

Η εκχώρηση του apremilast

Όπως ανακοινώθηκε στις 26 Αυγούστου 2019, η Celgene σύναψε συμφωνία για την εκχώρηση των παγκόσμιων δικαιωμάτων του apremilast στην Amgen. Η εκχώρηση θα γίνει έναντι $13,4 δισ. σε μετρητά, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Bristol-Myers Squibb.

Στις 15 Νοεμβρίου 2019 η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ αποδέχθηκε την προτεινόμενη εντολή συναίνεσης σε σχέση με την εκκρεμούσα συγχώνευση της Bristol-Myers Squibb με τη Celgene. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στα μέρη να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Η Bristol-Myers Squibb αναμένει ότι η εκχώρηση των δικαιωμάτων του apremilast θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κατά προτεραιότητα τα έσοδα αυτά για τη μείωση του χρέους.