Bristol Myers Squibb: «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;»

  • Ρούλα Τσουλέα
Bristol Myers Squibb
Ενημερωτική εκστρατεία για να διαδοθεί το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και να αυξηθεί η ενημέρωση για τη θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Μειώθηκαν τα αποθέματα αίματος στη χώρα μας στη διάρκεια της πανδημίας.

Νέα ενημερωτική εκστρατεία για να αυξηθεί η προσφορά αίματος στη χώρα μας πραγματοποιεί η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb. Έναυσμα της εκστρατείας αποτελεί το γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας, κύρια πηγή των οποίων είναι οι εθελοντές αιμοδότες.

Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» και διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα:

  • Της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ)
  • Της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).

Η εκστρατεία της Bristol Myers Squibb έχει επίσης ως στόχο να αυξηθεί η ενημέρωση του κοινού για τη θαλασσαιμία. Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι μία κληρονομούμενη αιματολογική διαταραχή. Για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητες οι συχνές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων (μεταγγίσεις αίματος).

Οι ανάγκες σε αίμα

Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αιματολόγος Κωνσταντίνος Σταμούλης, επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΕΑ, η ζωή των μεταγγισιοεξαρτωμένων ασθενών εξαρτάται από τη δωρεά αίματος. Η εθελοντική αιμοδοσία παραμένει, με διαφορά, κύρια πηγή για τη συλλογή αίματος. Δευτερευόντως συμβάλλει το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών. Συνεισφέρουν επίσης, αλλά σε εξαιρετικά μικρότερο βαθμό, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός.

Δυστυχώς, εξαιτίας της πανδημίας μειώθηκαν τόσο οι εθελοντές που έδιναν αίμα στα νοσοκομεία, όσο και οι μεγάλες αιμοδοσίες σε χώρους εργασίας και δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το πρώτο lockdown (26 Φεβρουαρίου έως 1 Ιουνίου 2020) μειώθηκε κατά 13,6% ο αριθμός των  αιμοληψιών στη χώρα μας.

Τον εφετινό Απρίλιο η συλλογή αίματος παρουσιάζει αύξηση. Όπως είπε ο κ. Σταμούλης αυτό οφείλεται στο ότι οι νέοι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του ΕΚΕΑ για εθελοντική αιμοδοσία. Και πάλι όμως τα αποθέματα αίματος υπολείπονται των απαιτουμένων.

Bristol Myers Squibb

Η θαλασσαιμία

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα των ασθενών με θαλασσαιμία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας ζουν περίπου 2.500 πάσχοντες από θαλασσαιμία, οι οποίοι εξαρτώνται από τις τακτικές μεταγγίσεις για να διατηρηθούν στη ζωή.

«Η μετάγγιση αίματος εξακολουθεί να αποτελεί το θεμέλιο της αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας», είπε η κυρία Ζέφη Βλαχοπιώτη, Market Access Lead, της Bristol Myers Squibb Greece. «Δυστυχώς, η διασφάλιση επάρκειας μονάδων αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας παραμένει μια διαρκής πρόκληση για τη χώρα μας, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας».

«Δίνοντας αίμα, βοηθάμε 3 ανθρώπους που έχουν επείγουσα ανάγκη αίματος, να ζήσουν. Ταυτόχρονα όμως βοηθάμε τους ασθενείς που υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος, να χαίρονται την ελευθερία που εμείς λαμβάνουμε ως δεδομένη» εξήγησε ο κ. Σοφοκλής Χάνος, Patient Advocacy & Communications Manager της Bristol Myers Squibb Greece.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν είναι παιδιά, αλλά μεσήλικες. Αυτό οφείλεται σε δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως για την πρόληψη της θαλασσαιμίας εφαρμόζεται εδώ και χρόνια επιτυχημένο πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου. Το πρόγραμμα αυτό έχει μειώσει σημαντικά τα παιδιά που γεννιούνται με τη νόσο.

Ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Η πρόοδος αυτή έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πασχόντων. Έτσι, η πλειονότητα των πασχόντων από θαλασσαιμία στην Ελλάδα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 41-45 ετών, επεσήμανε ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης.

Οι ασθενείς αυτοί ζουν υπό συνθήκες συνεχούς άγχους και ανασφάλειας. Τα συναισθήματα αυτά είναι κυρίαρχα στη ζωή τους, καθώς αγωνιούν τόσο για την επάρκεια μονάδων αίματος, όσο και για τις δυνητικές επιπλοκές της νόσου τους.

Πολύ σημαντικοί εξ άλλου είναι και οι περιορισμοί που επιφέρει η θαλασσαιμία στην καθημερινότητά τους, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Γιώργος Σβάρνας, περιγράφοντας τα προσωπικά του βιώματα από τη νόσο.

Η αντιμετώπιση

Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) προκαλεί μειωμένη και αναποτελεσματική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το επακόλουθο είναι σοβαρή αναιμία. Οι μεταγγίσεις αίματος γίνονται για να αντιμετωπιστεί η αναιμία.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αναπτύσσεται υπερφόρτωση σιδήρου στον οργανισμό (αιμοσιδήρωση). Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα και σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών.

Η αντιμετώπιση των επιπλοκών και η θεραπεία αποσιδήρωσης που γίνεται με ειδικά φάρμακα αποτελούν κύριους άξονες αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας, κατά τον κ. Καττάμη. Πολύ σημαντικός, όμως, είναι και ο ρόλος νέων, ελπιδοφόρων θεραπειών που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν θετικά στη αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, πρόσθεσε.

«Σήμερα, μάλιστα, είναι διαθέσιμη η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που μειώνει τη συχνότητα των μεταγγίσεων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση», ανέφερε.

Στις ενέργειες της ενημερωτικής εκστρατείας της Bristol Myers Squibb συμπεριλαμβάνονται η ιστοσελίδα https://kapoioixreiazontaiaima.gr/ και ειδικό ραδιοφωνικό σποτ. Θα υπάρξει επίσης διαδικτυακή προβολή, ντύσιμο τρόλεϊ με αφίσες και δράσεις σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών.