BMS: Ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας

  • Ρούλα Τσουλέα
BMS
Νέα ενημερωτική εκστρατεία για την θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία. Κεντρικό ρόλο παίζει ένα ψηφιακό, εκπαιδευτικό παιχνίδι στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετάσχουν.

Τη συνέχιση για δεύτερη χρονιά της ενημερωτικής εκστρατείας «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb Ελλάδος. Η εκστρατεία στοχεύει στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία είναι απαραίτητη σε πάσχοντες από νοσήματα, όπως η θαλασσαιμία.

Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου). Μέσω αυτής, η BMS μάς προσκαλεί να ενημερωθούμε για το πολύπλευρο φορτίο της νόσου και για το μείζον πρόβλημα της ανεπάρκειας μονάδων αίματος. Μας παροτρύνει επίσης να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπισή του, προσφέροντας τακτικά αίμα.

Ταυτοχρόνως, μας καλεί να γίνουμε αγγελιοφόροι του μηνύματος για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Με αυτό τον τρόπο συνδράμουμε στο έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η ενημερωτική εκστρατεία της BMS συμπεριλαμβάνει ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι και άλλες δράσεις που ενισχύουν το θετικό αποτύπωμα της BMS στην κοινότητα των ατόμων που χρειάζονται αίμα για να ζουν ελεύθερα.

Το ψηφιακό παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.kapoioixreiazontaiaima.gr/game. Αναδεικνύει το φορτίο της νόσου και τις προκλήσεις που δημιουργεί στους ασθενείς η ανάγκη για τακτικές μεταγγίσεις αίματος.

Κατά την έναρξή του εμφανίζεται στην οθόνη ένα σύνολο από κουτάκια. Καθένα περιέχει μία εικόνα ή λέξεις σχετικά με τη νόσο (π.χ. συχνές μεταγγίσεις, ελλείψεις μονάδων αίματος κ.ά.). Χρησιμοποιώντας τη μνήμη του, ο παίκτης πρέπει να αντιστοιχήσει γρήγορα και σωστά τα κουτάκια που περιέχουν τις ίδιες λέξεις/εικόνες. Στόχος να σχηματίσει τα σωστά ζεύγη.

Όταν επιλεγούν επιτυχώς όλα τα ζεύγη, εμφανίζεται στην οθόνη ένα πεδίο που περιέχει ένα ενημερωτικό μήνυμα για τη θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία. Καθώς περνά ο χρήστης τις πίστες, τα κουτάκια αυξάνονται σταδιακά και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού της BMS, ο παίκτης καλείται να το μοιραστεί στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, θα ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι για την αναγκαιότητα της επάρκειας αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Άλλες δράσεις

Η BMS συμβάλλει και με άλλους τρόπους στη βελτίωση της ζωής των ατόμων που εξαρτώνται από μεταγγίσεις. Η εταιρεία παρέχει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών οικονομική υποστήριξη υπό τη μορφή δωρεάς, ώστε να συνεχίσει το έργο της στους τομείς της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την εθελοντική αιμοδοσία.

Επιπλέον, η ενημερωτική εκστρατεία της θα «ταξιδέψει» εκτός Αθηνών, μέσω   ραδιοφωνικού σποτ που καλεί τους ακροατές να λάβουν μέρος στο παιχνίδι. Το σποτ θα μεταδοθεί διαδοχικά στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο Κρήτης. Στις ίδιες πόλεις, τα λεωφορεία και οι στάσεις λεωφορείων θα «ντυθούν» με το κεντρικό εικαστικό της εκστρατείας, στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά στο ψηφιακό παιχνίδι.

Άλλες ενέργειες προβολής της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η φιλοξενία καταχωρήσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και η τηλεοπτική προβολή αυτής.

Τέλος, στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι εργαζόμενοι στη BMS προσφέρουν και οι ίδιοι αίμα σε δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Δώρο ζωής

«Μολονότι είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας, η επιβίωση των ασθενών με τη σοβαρή μορφή της νόσου εξακολουθεί να εξαρτάται από τις μεταγγίσεις. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να προσφέρουν τακτικά αίμα, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τους ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό δώρο ζωής», δήλωσε η κυρία Ζέφη Βλαχοπιώτη, Market Access Lead, BMS Greece

Η θαλασσαιμία (γνωστή και ως μεσογειακή αναιμία) είναι μία κληρονομική αιματολογική διαταραχή. Προκαλεί μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και ως εκ τούτου σοβαρή αναιμία.

Για την αντιμετώπιση της αναιμίας απαιτούνται εφ’ όρου ζωής τακτικές μεταγγίσεις αίματος. Οι μεταγγίσεις με την πάροδο των ετών οδηγούν στη συγκέντρωση υψηλής ποσότητας σιδήρου στον οργανισμό (αιμοσιδήρωση). Η αιμοσιδήρωση προκαλεί βλάβες στα εσωτερικά όργανα και θέτει την υγεία των ασθενών σε κίνδυνο.

Ωστόσο οι τακτικές μεταγγίσεις αίματος αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπευτικής διαχείρισης της σοβαρής θαλασσαιμίας. Ευτυχώς, η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμοσιδήρωσης έχει παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Η δε ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών, που μειώνουν την ανάγκη για συχνές μεταγγίσεις, προδιαγράφει ένα ακόμη πιο αισιόδοξο μέλλον για τους ασθενείς.

Η ενημερωτική εκστρατεία της BMS «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).