ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης: Έξι υποτροφίες και υποστήριξη τεσσάρων ερευνών εις μνήμην της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου

  • Ρούλα Τσουλέα
ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης
Η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ήταν φαρμακοποιός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο το 2021.

Έξι υποτροφίες και τέσσερα ερευνητική προγράμματα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ έχει υποστηρίξει η ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης, εις μνήμην της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου – της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος που δολοφονήθηκε το 2021.

Η θέσπιση υποτροφίας ανακοινώθηκε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία της από την κυρία Ιουλία Τσέτη, πρόεδρο του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ). Οι υποτροφίες έχουν απονεμηθεί σε φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για ερευνητικά έργα στο πεδίο της Φαρμακολογίας.

Ειδικότερα, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2021-2022, 2022-2023 και 2023-2024 η ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτη προχώρησε στην οικονομική ενίσχυση τριών ερευνητικών έργων με αντικείμενο τη Φαρμακολογία. Στο πλαίσιό τους απονεμήθηκαν οι έξι υποτροφίες σε φοιτητές του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων με Ειδίκευση Φαρμακολογία» και Υποψήφιους Διδάκτορες με γνωστικό αντικείμενο τη Φαρμακολογία.

Τα ερευνητικά έργα εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη της αείμνηστης καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ιωάννας Ανδρεάδου.

Για το 2025 ανακοινώθηκε η υποστήριξη ενός επιπλέον ερευνητικού έργου με την αντίστοιχη απονομή υποτροφίας στο αντικείμενο της Φαρμακολογίας. Το έργο βρίσκεται υπό εκπόνηση στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ.

Η ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, εις μνήμην του Κλέωνα Τσέτη, ιδρυτή του ΟΦΕΤ, φαρμακοποιού και ερευνητή. Αποστολής της είναι η στήριξη και ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης, της επιστημονικής έρευνας και της συνεχούς προόδου.

Η Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ήταν φαρμακοποιός, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων με Ειδίκευση Φαρμακολογία».

Φωτογραφία: iStock