Άλμπερτ Μπουρλά: Μπορεί να γίνει ετήσιος ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

  • Ρούλα Τσουλέα
Μπουρλά
Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οι εκτιμήσεις του για τις πατέντες των εμβολίων, την τρίτη δόση και την παγκόσμια κάλυψη σε εμβόλια.

Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις που έχει κάνει ο νέος κορωνοϊός για να επιβιώσει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα εμβόλια παρέχουν κάλυψη επί τουλάχιστον 6 μήνες. Ωστόσο πιθανώς θα χρειαστούμε και τρίτη δόση, ενώ ύστερα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε μία φορά τον χρόνο εναντίον του ιού.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Ο μόνος λόγος που έχουμε αυτή τη στιγμή εμβόλια, είναι επειδή έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία», είπε μιλώντας με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη. «Το μάθημα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι πως όσο δυνατή και χρήσιμη είναι η επιστήμη, άλλο τόσο απαραίτητος είναι ένας δυνατός και χρήσιμος ιδιωτικός τομέας».

Ο κ. Μπουρλά είπε ακόμα ότι για να επιτύχουμε την μέγιστη προστασία έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός «θα χρειαστεί μία τρίτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου στους 9-12 μήνες». Επιπλέον, «κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς».

O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε πως δεν πιστεύει ότι θα γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού. Ακόμα, όμως, κι αν αρθούν οι πατέντες, η παραγωγή νέων εμβολίων δεν θα είναι εύκολη. «Με την απελευθέρωση της πατέντας -που δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί- μία φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί 2-3 χρόνια για να στήσει από το μηδέν υποδομή για την παραγωγή εμβολίων», τόνισε.

Στόχος 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021

Όσον αφορά την πολιτική τιμών για τα εμβόλια, ο κ. Μπουρλά ότι στις χώρες που έχουν λιγότερο εισόδημα τα εμβόλια πωλούνται σε τιμή κόστους, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά.

Ο στόχος της Pfizer για εφέτος είναι να φτάσει τις 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι της Covid-19. Για το 2022 ο στόχος είναι οι 4 δισεκατομμύρια δόσεις, πρόσθεσε. Οι δόσεις αυτές αντιστοιχούν σε σχεδόν τις μισές απ’ όσες απαιτούνται για να εμβολιασθεί το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται 10 δισεκατομμύρια δόσεις.

Για το νέο φάρμακο (χάπι) κατά του covid-19 που μελετά η Pfizer, o κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο.  Ωστόσο τόνισε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία». Επομένως, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.