Αύξηση στα κέρδη της Moderna λόγω του κορωνοϊού COVID-19

  • Ρούλα Τσουλέα
Moderna
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις της Moderna το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το τελευταίο εξάμηνο η αξία των μετοχών της αυξήθηκε κατά 163%.  

Οι πωλήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna πενταπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των θετικών ειδήσεων σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να αρχίσει να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Moderna ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένες χώρες που ενδιαφέρονται για την προμήθεια εμβολίου mRNA-1273 κατά του COVID-19. Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει περίπου 400 εκ. δολάρια σε προκαταβολές. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 66,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αντί των αναμενόμενων 27,4 δισ. δολαρίων. Ακόμη, οι απώλειες μειώθηκαν από 134,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 116,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η πρόοδος των μετοχών της Moderna που συναλλάχθηκαν στον Nasdaq επίσης ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο. Κατά τους τελευταίους 6 μήνες, η αξία των μετοχών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 163% (από 27 USD σε 70 USD ανά μετοχή), λόγω της πανδημίας και των ελπίδων για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του COVID-19.

Η πρόοδος της αξίας της εταιρείας σε ετήσιο ορίζοντα αυξήθηκε σχεδόν κατά 292%. Οι επενδυτές που συμμετείχαν στο κύμα ανάπτυξης θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει υψηλά κέρδη, ανέφερε η Corinth Capital.

Ομοίως με άλλες εταιρείες, η Moderna που εδρεύει στη Μασαχουσέτη στοχεύει στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις του υπό ανάπτυξη εμβολίου στην ανθρώπινη υγεία.

Η Moderna άρχισε την τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου στα τέλη Ιουλίου. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις αρχές Οκτωβρίου.