Affidea: Συνεργασία με Aidence στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

  • Ρούλα Τσουλέα
Affidea
Με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει, ταξινομεί και αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης των πνευμονικών οζιδίων αρχίζει η συνεργασία της Affidea με την Aidence.

Τη στρατηγική συνεργασία τους για την καλύτερη διάγνωση και απεικόνιση του καρκίνου του πνεύμονα ανακοίνωσαν Affidea και Aidence.

Η συνεργασία αρχίζει με την πιλοτική εφαρμογή ενός αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία). Ο αλγόριθμος ΤΝ έχει ονομαστεί Veye Chest. Είναι ένα κλινικά εγκεκριμένο λογισμικό, που εντοπίζει αυτόματα τα πνευμονικά οζίδια, τα ταξινομεί και αξιολογεί την ανάπτυξή τους.

Το Veye Chest παρέχει στους ακτινολόγους ακριβείς πληροφορίες ακόμα και για οζίδια μεγέθους 3 χιλιοστών (mm), αναλύοντας τις περίπου 300 εικόνες που λαμβάνονται σε μία αξονική τομογραφία θώρακος.

Οι πληροφορίες παρέχονται στον ακτινολόγο με τρισδιάστατη απεικόνιση των πνευμονικών οζιδίων και μπορούν να επιταχύνουν τη διάγνωση. Εκτός από τη θέση και το μέγεθος των οζιδίων, το Veye Chest παρέχει στους γιατρούς και στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξής τους.

Με αυτό τον τρόπο, η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Veye Chest οδηγεί σε ταχύτερη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Η εφαρμογή Veye Chest είναι πιστοποιημένη με CE και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερος ή ταυτόχρονος αναγνώστης. Η εφαρμογή της μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου της Affidea.

Προώθηση της ιατρικής ακρίβειας

Σχολιάζοντας τη συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Affidea Giuseppe Recchi δήλωσε: «Η υγειονομική περίθαλψη μετασχηματίζεται. Στην Affidea δεσμευόμαστε να ηγηθούμε αυτής της πορείας, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών και την εμπειρία των γιατρών. Πρόκειται για το τρίτο καινοτόμο πρόγραμμα ΤΝ που ξεκινάμε σε τρεις χώρες στο ευρωπαϊκό μας δίκτυο. Βλέπουμε την ΤΝ ως ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο θα υποστηρίξει τους ακτινολόγους μας στην καθημερινή τους εργασία. Η ΤΝ δεν είναι ένα μαγικό πλαίσιο όπου παρέχονται τα δεδομένα και η διάγνωση βγαίνει αυτόματα. Με τη χρήση της, όμως, παρέχουμε στους ακτινολόγους επιπλέον ψηφιακές δυνάμεις για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τις διαγνωστικές αποφάσεις».

Και συνέχισε: «Η υπόσχεση της ΤΝ στην Ακτινολογία είναι συναρπαστική και μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την προώθηση της ιατρικής ακρίβειας και να οδηγήσει σε μια ταχύτερη και πιο εξατομικευμένη διάγνωση. Προσβλέπουμε στην εφαρμογή της καινοτόμου λύσης ΤΝ της Aidence προς όφελος των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, βελτιώνοντας τις κλινικές εκβάσεις της διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aidence Mark-Jan Harte δήλωσε: «Η εφαρμογή Veye Chest σχεδιάστηκε για να μεταμορφώσει τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας θώρακος, εισάγοντας την ΤΝ για να αυξήσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα. Βλέπουμε ήδη τα οφέλη στην καθημερινή κλινική πρακτική. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή Veye Chest θα έχει σημαντική συμβολή στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) του καρκίνου του πνεύμονα, παρέχοντας συνεχείς και γρήγορες μετρήσεις ογκομετρικής ανάπτυξης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Affidea για να φέρουμε την τεχνολογία μας σε προγράμματα απεικόνισης πνευμόνων σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ζωτική η ακριβής διάγνωση

Ο καθηγητής Rowland Illing, Αντιπρόεδρος, Επιστημονικός Διευθυντής και επικεφαλής Ψηφιακής Στρατηγικής του Ομίλου Affidea, σχολίασε: «Γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία που έχει η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση στον καρκίνο του πνεύμονα. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται η ασθένεια, τόσο πιθανότερο είναι να λάβει ο ασθενής μία αγωγή που θα θεραπεύσει τον καρκίνο του.

»Η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους ασθενείς μας, υποστηρίζοντας τους γιατρούς όχι μόνο στην επιτάχυνση της διάγνωσης αλλά δίνοντάς τους μία δεύτερη γνώμη. Είμαστε οι πρωτοπόροι στον τομέα μας και πάντα αναζητούμε κλινικά αποδεδειγμένες μεθόδους για την αύξηση των ιατρικών αποτελεσμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να σώσουν ζωές».

Η εφαρμογή Veye Chest ανιχνεύει πνευμονικά οζίδια με ευαισθησία 90%. Η κλινική απόδοση της Veye Chest έχει επικυρωθεί από τον οργανισμό Lung Image DataBase Consortium (LIDC) και την πρωτοβουλία Image Data Base Resource Initiative (IDRI), καθώς και από ανεξάρτητη μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.