2.000 μετρήσεις σακχάρου στο εφετινό ταξίδι του «Μαγικού Λεωφορείου του Διαβήτη»

  • Ρούλα Τσουλέα
Μαγικό Λεωφορείο
Πραγματοποιήθηκαν 2.000 μετρήσεις και εντοπίστηκαν έξι αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και τρεις προχωρημένες περιπτώσεις διαβητικής νευροπάθειας. 

Ένα μαγικό ταξίδι πρόληψης και ενημέρωσης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν 2.000 μετρήσεις του σακχάρου σε ισάριθμους πολίτες, πραγματοποίησε 18-23 Δεκεμβρίου 2022 το Μαγικό Λεωφορείο του Διαβήτη, στους δρόμους και στις πλατείες έξι μεγάλων δήμων της Αττικής.

Tο Diabetes Magic Bus της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» κατάφερε εντός λίγων ημερών να εντοπίσει έξι αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη, με επίπεδα σακχάρου που υπερέβαιναν τα 300 mg/dl! Ανίχνευσε επίσης τρία προχωρημένα περιστατικά διαβητικής νευροπάθειας.

Το Μαγικό Λεωφορείο έφερε στις γειτονιές της Αττικής τα μηνύματα της πρόληψης, σε συνδυασμό με γιορτινό χρώμα, μουσική, παιχνίδια και δρώμενα, που δελέασαν ακόμη και μικρούς επισκέπτες να μετρηθούν. Οι σταθμοί του ταξιδιού ήταν:

  • Η Αθήνα
  • Το Περιστέρι
  • Η Γλυφάδα
  • Το Παλαιό Φάληρο
  • Ο Χολαργός
  • Η Αγία Παρασκευή

Το ταξίδι αγκαλιάστηκε με μεγάλη θέρμη, όχι μόνο από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά πρωτίστως από τους πολίτες. Εκτός από τις μετρήσεις, στους ενδιαφερόμενους έγινε ενημέρωση για τον διαβήτη και για τους εμβολιασμούς που χρειάζονται οι πάσχοντες ως ευπαθής ομάδα του πληθυσμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους από την επιστημονική ομάδα του Μαγικού Λεωφορείου. Η ομάδα απαρτιζόταν από γιατρό εξειδικευμένο στον διαβήτη, διατροφολόγο και ποδολόγο.

Το Μαγικό Λεωφορείο πραγματοποίησε το νέο ταξίδι του  υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Χορηγοί ήταν οι εταιρείες Ascensia, InterMed και Pfizer. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι, μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Στάση Ζωής», υπήρξε η ΟΣΥ η οποία διέθεσε το λεωφορείο.

Την επιστημονική ομάδα που στελέχωνε το Μαγικό Λεωφορείο συνέδραμαν εθελοντές από το Πρόγραμμα Διαιτολογίας και τη Σχολή Παιδαγωγικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Οι εθελοντές πραγματοποίησαν εκατοντάδες λιπομετρήσεις και ενημέρωσαν το κοινό για τις διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν τον διαβήτη.