Ζώντας με ψηλό »ζάχαρο» στο αίμα! Παγκόσμια ημέρα

  • Iatropedia
Μορφή επιδημίας παίρνει ο σακχαρώδης διαβήτης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα της νόσου έχουν τετραπλασιαστεί και περισσότεροι από 1.000.000 συμπολίτες μας πάσχουν από σάκχαρο.

Την ίδια στιγμή άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 3% – 4 % δεν γνωρίζει ότι πάσχει από την νόσο.

Όμως η κατάσταση παγκοσμίως δεν είναι διαφορετική. Μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν στη δεκαετία του ΄80 έφθασαν σήμερα τα 350 εκατομμύρια.

Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αφού εκτιμούν πως μέσα στην επόμενη 15ετία αν δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Ανησυχητικές διαστάσεις

Τα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας προκαλούν έντονη ανησυχία αφού αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει η νόσος στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταρεία:

– Ένας στους δέκα Έλληνες έχει διαβήτη ενώ ο αριθμός των πασχόντων έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

– Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

– Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά

Όμως ο διαβήτης έχει και μια άλλη όψη, εκείνη του οικονομικού κόστους για την αντιμετώπιση του.

Όπως προκύπτει από μελέτες του ΕΣΔΥ ο ρυθμιζόμενος ασθενής (HbA1c 7%) 1570 euro (60% υψηλότερο κόστος θεραπείας για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς).

Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50 – 60%του συνολικού κόστους) τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2900 ευρώ με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 12 – 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Στην χώρα μας, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφική μας συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Χαρτογράφηση των επιπλοκών

Όταν ο διαβήτης δεν είναι σωστά ρυθμισμένος τότε ''χτυπά΄΄ σε διάφορα σημεία του σώματος:

καρδιά, εγκέφαλος, κοιλιακή αορτή. Οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες.

στα μάτια, στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια) στα νεύρα (νευροπάθειες – σιγά-σιγά χάνεται η αισθητικότητα, κυρίως στα πόδια) στα πόδια («διαβητικό πόδι») στα δόντια (μετά από μια οδοντική θεραπεία δεν επουλώνονται οι πληγές) στο πέος (διαταραχές στη στύση, λόγω κακής αιμάτωσης, αλλά και ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που λαμβάνουν οι διαβητικοί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα

Πως ο Δημήτρης Μαυροειδής ''έφτιαξε'' το γόνατό του; Νέα μέθοδος

Σε ποια ηλικία κοιμόμαστε καλύτερα;

Αλήθειες και μύθοι για το μέγεθος των…προσόντων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ