Ζωή σε 8 συνανθρώπους μας έδωσε με το θάνατό του αμερικανός τουρίστας

  • Γιάννα Σουλάκη
τουρίστας
'Ηρθε για δικοπές στη χώρα μας κι έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Όμως με το θάνατό του, έδωσε ζωή σε 8 συνανθρώπους μας, που βρίσκονταν μια ανάσα από τον θάνατο.

Δώρο Ζωής για 8 συνανθρώπους μας, χάρισε με το θάνατό του 30χρονος τουρίστας, που έγινε δότης οργάνων. Ο αμερικανικής υπηκοότητας τουρίστας, ήρθε στη χώρα μας για διακοπές, αλλά βρήκε φρικτό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν» την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019. Ο 30χρονος άνδρας κατέληξε μετά από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην Τήνο. Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου, η οικογένεια του βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευση.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών:

  • από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την αφαίρεση της καρδιάς,
  • από το Μόναχο για τους Πνεύμονες
  • από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς,
  • από το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκηςγια το ήπαρ και
  • από το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» για τους κερατοειδείς και το δέρμα.

Ποιοι ήταν οι λήπτες των μοσχευμάτων

Η καρδιά του δότη χτυπά ξανά σε έναν 29χρονο άνδρα. Οι πνεύμονες μεταμοσχεύτηκαν σε υποψήφιο λήπτη του εξωτερικού. Μια γυναίκα 54 ετών και μια γυναίκα 45 ετών από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βρίσκονταν 13 και 3 χρόνια αντίστοιχα σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς και το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε έναν άνδρα 62 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Οι κερατοειδείς και το δέρμα μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά και δερματολογικά προβλήματα στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

ΕΟΜ: Το προσωπικό των νοσοκομείων έδωσε τον καλύτερο εαυτό του

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικου Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) «Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει, επίσης να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» οι οποίοι και πρότειναν τη δωρεά οργάνων, καθώς και η υποστήριξη των διαδικασιών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Για, ακόμη, μια φορά το ΕΚΑΒ Αθηνών ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και υπευθυνότητα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Α. Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η Δωρεά Οργάνων δεν έχει σύνορα. Πάντα η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η αγάπη στον συνάνθρωπο ξεπερνά τα σύνορα και οποιεσδήποτε άλλες θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις. Να ευχαριστήσουμε τους γονείς του δότη που ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και που δέχτηκαν το παιδί τους να γίνει δότης οργάνων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν