Ζωή Ράπτη: Πρόγραμμα για την βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους

  • Ρούλα Τσουλέα
Ράπτη
Η υφυπουργός Υγείας παρουσίασε το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στην βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχονται σε παιδιά και εφήβους στη χώρα μας στοχεύει το υπουργείο Υγείας, το οποίο πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Πανελληνίου Δικτύου Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων και την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης στους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στην ομιλία της στο 1ο Συνέδριο της «Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» το πρόγραμμα διεξάγεται σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «Child Mind Institute». Το Ινστιτούτο εδρεύει στη Νέα Υόρκη και παρέχει την επιστημονική τεχνογνωσία, ώστε οι στόχοι του προγράμματος να ανταποκρίνονται σε διεθνείς προδιαγραφές και βέλτιστες πρακτικές.

«Η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων καινοτόμων δράσεων και υπηρεσιών για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων μας. Υπό αυτό το πρίσμα, άρχισε το 2021 το πενταετές επιστημονικό Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων», για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ψυχικής ευημερίας τους», είπε η κυρία Ράπτη.

Κέντρα Αναφοράς

Η υφυπουργός Υγείας επισήμανε ότι βασικός άξονας του έργου είναι η δημιουργία κατά τόπους Κέντρων Αναφοράς (Hubs) για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Τα Κέντρα θα δημιουργηθούν σε:

  • Αλεξανδρούπολη
  • Ιωάννινα
  • Θεσσαλονίκη
  • Αθήνα
  • Πελοπόννησο
  • Κρήτη

Για την δημιουργία τους έχουν ήδη συναφθεί από το Υπουργείο Υγείας τρία μνημόνια συνεργασίας με:

  • Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  • Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
  • Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Έχουν επίσης κινηθεί διαδικασίες για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας

«Το σημαντικό αυτό έργο έρχεται να ενισχύσει μια σειρά υπηρεσιών που αναπτύσσουμε ήδη για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας και των οικογενειών», τόνισε η κυρία Ράπτη.

Όπως είπε το υπουργείο έχει εξασφαλίσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, προχωρά στη δημιουργία 106 νέων κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια. Οι δομές θα καλύψουν τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά.

«Από τις 106 δομές, για τις 66 έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και για τις 54 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης», πρόσθεσε η κυρία Ράπτη.

Στην υλοποίηση του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» καθοριστικό ρόλο κατέχουν ο κ. Πάνος Παπούλιας, διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η κυρία Ελιάννα Κονιάλη, υπεύθυνη Δωρεών, Πρωτοβουλία για την Υγεία, ο Dr. Harold Koplewicz, ιδρυτικός πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του «Child Mind Institute», καθώς και ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.