Ζαούτης: Το 70% των εισαγωγών στην Αττική είναι Όμικρον – Αξιόπιστο το rapid test στη διάγνωση του νέου στελέχους

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζαούτης
Το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής και το 70% των κρουσμάτων που εντοπίζονται σ2 5 περιφερειακές ενότητες στη χώρα είναι Όμικρον, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την παραλλαγή Όμικρον ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Στη μετάλλαξη Όμικρον αφορά το 70% των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφονται σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη) τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στιος νοσηλείες, καθώς το 70% των νέων εισαγωγών είναι αποτέλεσμα της Όμικρον Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία των rapid test σε σχέση με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον τονίζοντας ότι άτομα με θετικό PCR σε ποσοστό 95% είχαν και θετικό rapid test, γεγονός που σημαίνει ότι τα τεστ αυτά είναι αξιόπιστα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη – και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα.

Ο κ. Ζαούτης, Είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας θα αναφερθεί με ανακοίνωσή του στη διενέργεια των τεστ σχετικά με την κάλυψη του κόστους από το κράτος.

Ο ίδιος μιλώντας για την αδυναμία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ να εξυπηρετήσει όλους όσοι τηλεφωνούν, είπε ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την Όμικρον και είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το τηλεφωνικό κέντρο», το οποίο -όπως είπε- θα αναβαθμιστεί τις επόμενες ημέρες ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαλογή των περιστατικών αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών.