Ζαούτης για θάνατο 6χρονου από στρεπτόκοκκο: «Κάποιοι οργανισμοί ανταποκρίνονται πιο δύσκολα σε κοινά μικρόβια»

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζαούτης
Στο θανατηφόρο περιστατικό με το 6χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από σηπτικό σοκ εξαιτίας στρεπτόκοκκου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Οι θάνατοι από τον στρεπτόκοκκο Α είναι εξαιρετικά σπάνιοι, τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος στο πρώτο θανατηφόρο κρούσμα που καταγράφηκε στα μέσα του μήνα από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο και σε ελάχιστα περιστατικά μπορεί να είναι θανατηφόρο».

Ο κ. Ζαούτης επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνηγορεί σε λάθος διάγνωση ή καθυστερημένη διαχείριση του περιστατικού. Επίσης, όπως είπε, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι οργανισμοί ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη δυσκολία, ακόμη και σε κοινά μικρόβια.

Τόνισε, ωστόσο μιλώντας στο Action 24, πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε έξαρση στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα:

«Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που αν δείχνει έξαρση, οι γονείς με τα πρώτα συμπτώματα να μιλούν με τον παιδίατρο για να γίνεται η εξέταση και η φαρμακευτική αντιμετώπιση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με απλή αντιβίωση», είπε.

Ζαούτης για Covid-19: «Να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους στα Καρναβάλια»

Ερωτώμενος το πρωί στην ΕΡΤ για την πορεία της Covid-19, της γρίπης και των άλλων εποχικών λοιμώξεων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μίλησε για σταθεροποίηση.

«Υπάρχει σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα και σε αυτό έχει βοηθήσει ο καλός καιρός και το αυξημένο επίπεδο ανοσίας. Επίσης ακόμα κι αν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα αυτό δεν περνά στους σκληρούς δείκτες».

Ωστόσο, σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και αν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στις παρελάσεις του Καρναβαλιού, ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.