Ζάκυνθος: Θάνατος από λεπτοσπείρωση – Επί 15 μέρες στη ΜΕΘ ο 57χρονος άνδρας

  • Γιάννα Σουλάκη
διαγνωστικά
Αναστάτωση επικρατεί στο νησί της Ζακύνθου. Έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

Εξαιτίας του μικροβίου της λεπτοσπείρωσης ένας 57χρονος έχασε τη ζωή του στη Ζάκυνθο. Προηγουμένως και για 15 ολόκληρες ημέρες, ο άτυχος άνδρας έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή του, όμως, τελικά κατέληξε. Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί, πως τον 57χρονο είχαν μεταφέρει συγγενείς του στις 2 Ιανουαρίου σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν και ξεκίνησαν εξετάσεις για να βρουν τα αίτια που οδήγησαν στην κατάστασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από περίπου 10 ημέρες διαπιστώθηκε ότι ευθύνεται το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης. Όπως προβλέπεται, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ.

Τελικά την Τρίτη και μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας, ο 57χρονος, απεβίωσε. Το θλιβερό περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και στις υγειονομικές αρχές της Ζακύνθου, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες.

Ζάκυνθος: Υγειονομική βόμβα στο νησί

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ertnews.gr, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχουν όγκοι αμάζευτων σκουπιδιών που είναι γεμάτα ποντίκια και αδέσποτες γάτες και σκύλους, ενώ ο βιολογικός λειτουργεί οριακά και υπερχειλίζει, με τα λύματα να καταλήγουν στο ποτάμι, είναι ελλιπής η υδροδότηση και εντοπίζονται συνεχείς βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης και το νερό έχει κακή ποιότητα.

Ο άτυχος άνδρας κατοικούσε εντός του αστικού ιστού της Ζακύνθου, σε περιοχή που θεωρείται επιβαρυμένη υγειονομικά. Οι υποθέσεις για τον τρόπο που μπορεί ο 57χρονος να προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση είναι πολλές. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκε κάποιο δάγκωμα, θα μπορούσε να έχει κάποιες ανοικτές πληγές από τις οποίες να εισήλθε στον οργανισμό του το μικρόβιο ή ακόμα και να άγγιξε κάτι μολυσμένο και να άγγιξε το πρόσωπό του.

Λεπτοσπείρωση: Η ασθένεια των τρωκτικών

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Τα τρωκτικά, οι σκύλοι, τα βοοειδή, οι χοίροι και τα άλογα είναι ορισμένα από τα θηλαστικά που μεταδίδουν τη νόσο στον άνθρωπο.

Όταν κάποιο ζώο είναι άρρωστο μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Η λεπτόσπειρα μεταδίδεται στον άνθρωπο πιο συχνά μέσω του νερού που έχει μολυνθεί από ούρα μολυσμένων ζώων, όπως για παράδειγμα κολύμπι σε μολυσμένα νερά, αλλά και από την κατάποση μολυσμένης τροφής.

Η λεπτόσπειρα επιβιώνει στο νερό και στο έδαφος για αρκετούς μήνες και η παρουσία της στο περιβάλλον ευνοείται από τις βροχοπτώσεις και την έντονη υγρασία.

Σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια στον άνθρωπο μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια γριππώδη συνδρομή (πυρετός, πόνος στους μύες, εμετούς) μέχρι και σοβαρή νόσο (υψηλός πυρετός, ίκτερος, εξάνθημα, κόκκινα μάτια).

Ορισμένες σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν νεφρική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια, αναπνευστική δυσχέρεια, μηνιγγίτιδα και θάνατο. Είναι επίσης δυνατό κάποιος που έχει μολυνθεί να μην έχει συμπτώματα.

Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε λίγες μέρες από τη στιγμή που μολύνεται κάποιος και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και 30 μέρες μετά.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις και η θεραπεία συνίσταται σε αντιβιοτική αγωγή, η οποία καλύτερα είναι να αρχίζει τις πρώτες μέρες της νόσου.