Ζάχαρο: Ποια η θεραπεία όταν φτάσει στα άκρα;

  • Iatropedia
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τους ασθενείς με διαβητικό πόδι αφού νέες θεραπείες και τεχνικές ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας, κ. Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, ευχάριστα είναι τα μηνύματα για όσους πάσχουν από διαβητικό έλκος.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο διαδικτυακό κανάλι Livemedia, με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τις νεότερες εξελίξεις αντιμετώπισης της Διαβητικής Νευροπάθειας και του Διαβητικού ποδιού, που διοργανώνει η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος υπογράμμισε ότι πλέον το διαβητικό πόδι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο, σήμερα η επιστήμη διαθέτει σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές ώστε να θεραπεύσει και να οδηγήσει σε πλήρη επούλωση το διαβητικό έλκος με μεθόδους όπως τα βλαστοκύτταρα, το τεχνητό δέρμα κλπ. Μάλιστα, η μέθοδος των βλαστοκυττάρων έχει εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία στο πλαίσιο μελέτης στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, με συνέπεια να αποφευχθεί ακρωτηριασμός ασθενή.

Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση : «Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι με απλές τεχνικές παρατήρησης και μόνο, αν ο ασθενής εκπαιδευτεί σωστά από τους γιατρούς, μπορεί να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη κι αν παρουσιάσει την επιπλοκή της νευροπάθειας».

Πότε θα γίνει

Η επιστημονική εκδήλωση με θέμα Διαβητικό Πόδι : Νεότερες Εξελίξεις & 1ο Σχολείο Εκπαίδευσης στις μεθόδους διάγνωσης της διαβητικής νευροπάθειας και φροντίδας του Διαβητικού Ποδιού», θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου 2015 στο Ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη με καλεσμένουςομιλητές διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο Έλληνας Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Αριστείδης Βέβες και ο Thanh L. Dinh, Assistant Professor of Surgery, Harvard Medical School.