Υποβαθμίζουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καθυστέρηση στα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο Ινστιτούτο αλλά και υποβάθμιση της λειτουργίας του σε μια εποχή που αναδεικνύεται όλο και πιο σημαντική η ασφάλεια στην εργασία, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) οι οποίοι ξεκινούν κινητοποιήσεις και συμμετέχουν στην απεργία της 17ης Μαϊου.

Διαβάστε τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι:

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας και οξύνονται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την οργάνωση της εργασίας επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Πρόσφατο παράδειγμα η επιβολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Παρά την ελλιπή καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια «περίπου κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα». Χιλιάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς. Οι επαγγελματικές ασθένειες  που οδηγούν σε προβλήματα υγείας ή και στον θάνατο, στη χώρα μας δεν καταγράφονται και δεν αποζημιώνονται. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, το στρες, η υπερωριακή απασχόληση, η πίεση χρόνου, οι μειώσεις προσωπικού κ.λπ. αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και σε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες (π.χ. μυοσκελετικές παθήσεις, διαταραχές του πεπτικού, διάφορες μορφές καρκίνου, θάνατοι από καρδιακά προβλήματα, αποβολές, αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών).

Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αναβάθμισης της λειτουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) με βάση τους καταστατικούς του σκοπούς για την έρευνα, πληροφόρηση, εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων, των ΕΥΑΕ, των σωματείων και ομοσπονδιών, με βάση τις σημερινές ανάγκες πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Αντί γι’ αυτό, το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή πορεία υποβάθμισης.

Είναι συνεχές, επίσης, το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που βασικός εργοδότης τους είναι η ΓΣΕΕ! Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι είναι 7 μήνες απλήρωτοι, χωρίς να υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των ιδρυτικών φορέων και των Διοικήσεων του Ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) προστίθεται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να μπλοκάρει τη χρηματοδότησή του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. απ΄τον ΟΑΕΔ και να υποβαθμίζει το έργο του, κρατώντας ουσιαστικά ομήρους τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου.

Κυβέρνηση – εργοδότες – ΓΣΕΕ: είναι όλοι συνένοχοι! Δεν δεχόμαστε να παίξουμε το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών. Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων που κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και υγείας και ασφάλειας, υποβαθμίζει την έρευνα-πληροφόρηση-εκπαίδευση για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Απαντάμε μαχητικά και συλλογικά:

Απαιτούμε την άμεση – σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων μας. Διεκδικούμε τη διασφάλιση της ανάπτυξης του έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ για το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του κέντρου και όλων των παραρτημάτων και του συνόλου του υπάρχοντος προσωπικού, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με διασφαλισμένη τη σχετική χρηματοδότηση των δράσεων (αύξηση του ποσού επιχορήγησης από τον ΛΑΕΚ και άλλες πηγές χρηματοδότησης) και, κυρίως, με περιεχόμενο δράσεων που θα ανταποκρίνεται τόσο στους καταστατικούς σκοπούς του ΕΛΙΝΥΑΕ, όσο και στις σημερινές οξύτατες ανάγκες των εργαζομένων της χώρας για την προστασία τους από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Απαιτούμε διασφάλιση όρων πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (5νθημερο/8ωρο), υπογραφή ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών στους μισθούς και διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων λαμβάνοντας υπόψη σπουδές, θέση, προϋπηρεσία, επιδόματα παιδιών, γάμου, ξένων γλωσσών, επικινδυνότητας, ειδικά επιδόματα κ.λπ. Παλεύουμε για ασφαλείς συνθήκες εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά-εργασιακά-κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων για ΣΣΕ, ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συντονιζόμαστε με σωματεία και φορείς που αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση!

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 10/5/2017 στις 12.30 π.μ. (4ωρη στάση εργασίας 12.00 – 16.00)!

Απεργούμε και συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17/5/2017!