Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά έρευνα για τις συνθήκες διακομιδής των θανατηφόρων περιστατικών – ΕΔΕ από 1η ΥΠΕ και ΕΚΑΒ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Τα δύο απανωτά περιστατικά που αναδεικνύουν πιθανά λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις στο σύστημα διακομιδών των ασθενών στη χώρα μας, προκάλεσαν την παρέμβαση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου.

Πρόκειται για τον τραγικό θάνατο της 63χρονης γυναίκας που άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου κατά τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο της Κω, αλλά και τη σημερινή τραγική κατάληξη 19χρονης εγκύου από τη Νέα Μάκρη, οι συγγενείς της οποίας καταγγέλλουν μεγάλη καθυστέρηση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

«Το Υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, θα αποδοθούν οι ευθύνες, όπου αυτές διαπιστωθούν», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας, ενώ παράλληλα, η νέα υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, αναμένει τα σχετικά πορίσματα από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που έχουν διατάξει από κοινού, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής (1η ΥΠΕ), αλλά και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Κατέληξε 19χρονη έγκυος στον 9ο μήνα

Το σημερινό περιστατικό αφορά μια άτυχη 19χρονη από τη Νέα Μάκρη, 9 μηνών έγκυος, η οποία αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ο σύζυγός της κάλεσε το ΕΚΑΒ, καθώς δεν διέθεταν αυτοκίνητο για να την πάει σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρώτη κλήση που δέχθηκε το ΕΚΑΒ για το συμβάν στη Νέα Μάκρη με την έγκυο γυναίκα ήταν στις 11:00. Όμως, το περιστατικό δεν θεωρήθηκε υψηλής προτεραιότητας. Ακολούθησε δεύτερη κλήση, μιάμιση ώρα αργότερα, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση ότι η κοπέλα γεννάει.

Τότε σύμφωνα με το ρεπορτάζ ξεκίνησε κινητή μονάδα από την Αρτέμιδα με γιατρό, η οποία έφθασε 20 λεπτά αργότερα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 19χρονη έγκυος είχε ήδη καταλήξει.

Συγγενείς της άτυχης 19χρονης εγκύου πάντως κατήγγειλαν ότι το ασθενοφόρο άργησε για ώρες να πάει στο σημείο και αυτό αποδείχτηκε μοιραίο.

63χρονη ξεψύχησε σε καρότσα αγροτικού

Η άτυχη 63χρονη, βρισκόταν σε πάρτι γενεθλίων, όταν ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της. Από την πτώση της τραυματίστηκε στο κεφάλι και αμέσως οι φίλοι της κάλεσαν το ασθενοφόρο, το οποίο ωστόσο καθυστέρησε 50 λεπτά.

Η άτυχη 63χρονη έχρηζε άμεσης ιατρικής βοήθειας και προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, επιστρατεύτηκε φορτηγάκι, το οποίο την μετέφερε στην καρότσα του, στο αγροτικό ιατρείο.

Η περιπέτεια ωστόσο συνεχίστηκε για την γυναίκα, καθώς κατά τη μεταφορά της προέκυψαν κι άλλα εμπόδια. Ο δρόμος ήταν κλειστός λόγω έργων και έτσι και το αγροτικό καθυστέρησε να φτάσει στο νοσοκομείο. Όταν η γυναίκα έφτασε στο νοσοκομείο οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν αλλά ήταν πλέον αργά.

Δείτε επίσης: Υποστελεχωμένα τα νησιά και από ασθενοφόρα – Ποια νησιά έχουν μόνο ένα σε 24ωρη βάρδια

Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα με ανάρτησή του ορθοδοντικός του νησιού που προσπάθησε να παράσχει πρώτες βοήθειες στην 63χρονη.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι συχνές, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, απαιτείται τουλάχιστον ο διπλάσιος αριθμός, για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά.

«Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα γιατί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.