Υπουργείο Υγείας για χαλασμένο μηχάνημα ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»: Δεν διακόπτονται οι θεραπείες των καρκινοπαθών γυναικών

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την αντίδραση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" προκάλεσαν δημοσιεύματα περί διακοπής λειτουργίας μονάδας για καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Υπουργείου Υγείας, η λειτουργία της Μονάδας Βραχυθεραπείας για καρκινοπαθείς γυναίκες του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» διεκόπη προσωρινά «λόγω μη περαιτέρω τεχνικής τεχνικής υποστήριξης στο μηχάνημα που είναι “end of life”».

Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς διαψεύδουν δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» αλλά και τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Όπως επισημαίνεται, συγκεκριμένα «Δεν υπάρχει καμία διακοπή στην θεραπεία των ασθενών καθώς άμεσα προγραμματίστηκε και εξασφαλίστηκε η συνέχιση της θεραπείας τους στην αντίστοιχη Μονάδα του ΓΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», μέχρι την ολοκλήρωση εγκατάστασης νέου μηχανήματος»

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σημειώνεται επίσης, πως

  • καθ’ όλο το έτος 2023 το σύνολο των ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία είναι 129 και το σύνολο των εφαρμογών 374.
  • για το χρονικό διάστημα από 1/1/2024 έως και σήμερα 4/4/2024 το σύνολο των ασθενών που υπεβλήθησαν σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία είναι 29 και το σύνολο των εφαρμογών 91.
  • ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σήμερα 4/4/2024 σε διαδικασία θεραπείας είναι μια (1), με ολοκλήρωση των θεραπειών της αύριο 5/4/2024. Ο αριθμός των ασθενών που τελούν σε αναμονή είναι μηδενικός, καθώς έχουν ήδη παραπεμφθεί στα λοιπά Νοσοκομεία που διενεργούν βραχυθεραπείες (ΓΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ)

Τέλος επισημαίνεται πως, η υποβολή αιτήματος για την προμήθεια του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία καθυστέρηση

«Βάσει των όσων αναφέρθηκαν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα όχι μόνο δεν είναι αληθές, αλλά είναι τελείως παραπλανητικό και προκαλεί σύγχυση στους συμπολίτες μας που χρήζουν της συγκεκριμένης θεραπείας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει παιχνίδια σε βάρος του ΕΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι αναφέρει η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Σε ανακοίνωση που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης 4/4/24 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, το Τμήμα Βραχυθεραπείας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρας» που ακτινοβολεί καρκίνους του τραχήλου της Μήτρας κλείνει αύριο Παρασκευή 5/4/24.

«Από το 2016 φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε εμείς και το Σωματείο εργαζομένων ότι πρέπει να αντικατασταθεί το μηχάνημα ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου Αλεξάνδρας που ακτινοβολεί ανεγχείρητους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας γυναικών το οποίο είναι εκτός ορίου ζωής από το 2016, χωρίς να εισακουσθούμε. Με μεγάλη δυσκολία συντηρούνταν από τότε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και σέρβις προκειμένου να είναι σε λειτουργία. Αναμενόμενο είναι το σημερινό του τέλος Από αύριο δεν θα μπορεί να εξυπηρετούνται οι γυναίκες και θα αναγκάζονται να βρεθούν σε λίστα αναμονής στα νοσοκομεία «Αττικόν», «Άγιος Σάββας» με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, έως το τέλος του χρόνου το συγκεκριμένο μηχάνημα -που κοστίζει 320.000 ευρώ- εξυπηρετούσε πάνω από 100 γυναίκες με ανεγχείρητο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Για τόσα χρήματα να κινδυνεύουν γυναίκες; Κρίμα. Ο Υπουργός Υγείας ενδιαφέρθηκε άμεσα και το ενέταξε στο ταμείο Ανάκαμψης. Όμως με τις χρονοβόρες διαδικασίες αναμένεται να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο στη καλύτερη περίπτωση τέλους του έτους. Τι θα γίνουν οι 100 γυναίκες; Πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τέλος σημειώνει πως το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τον ψηφιακό αγγειόγραφο επεμβατικής καρδιολογίας που εξυπηρετεί οξέα καρδιολογικά περιστατικά.

«Τουλάχιστον εδώ υπάρχει ένα δεύτερο μηχάνημα σε καλή κατάσταση. Ακόμη και το δεύτερο που είναι εκτός ορίων ζωής χάριν των προσπαθειών της Διευθύντριας γιατρού του τμήματος μπορεί ακόμη για λίγο καιρό να συντηρηθεί. Ο Υπουργός Υγείας ενήργησε και το ενέταξε και αυτό στο Ταμείο Ανακαμψης. Οπότε ελπίζουμε μέχρι την εγκατάσταση του καινούργιου να αντέξει το δεύτερο παλαιό Όμως πρέπει «χθες» να βρεθεί λύση για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα που ακτινοβολεί το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», καταλήγει.