Υπουργείο Υγείας για αναλώσιμα διαβήτη: «Προκαλεί εντύπωση το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τα συμφέροντα πολυεθνικής εταιρείας»

  • Γιάννα Σουλάκη
διαβητικοί
Πλήρη πρόσβαση στη δωρεάν αποζημίωση των προϊόντων για το διαβήτη απολαμβάνουν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας. Ενώ ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, διατυπώνει την απορία του για τον "ενδιαφέρον" της αντιπολίτευσης σχετικά με τα συμφέροντα πολυεθνικής εταιρείας, τα οποία "θίγονται μετά τη μείωση της τιμής αποζημίωσης των αναλώσιμων προϊόντων που παράγει για τον διαβήτη τύπου 1", όπως λέει.

Απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 σχετικά με την περικοπή της τιμής αποζημίωσης αναλώσιμων υλικών, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων.

«Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή», αναφέρεται συγκεκριμένα και διευκρινίζεται πως με την ενέργεια αυτή ο ΕΟΠΥΥ «ανοίγει την αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι». 

Επιπροσθέτως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διατυπώνει την απορία του για τη «μεγάλη κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας», όπως λέει:

«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χωρίς συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματίζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της.  Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος.  Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παροχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Σε κινητοποιήσεις οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1

Από την πλευρά τους οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται από σήμερα σε κινητοποιήσεις, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης – Διαβητικοί: Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για τις περικοπές σε αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας

Ζητούν, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ να πάρουν πίσω την απόφαση για τις περικοπές στα αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας, η οποία προβλέπει τη μείωση στην αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες εν είδη τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου 1.

Η μείωση φτάνει περίπου τα 130€ το μήνα, σύμφωνα με τους ασθενείς, καθώς η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα μειώνεται στα 20€. Για να λειτουργήσει μάλιστα η συγκεκριμένη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες ανά μήνα.

Οι αισθητήρες αυτοί, σύμφωνα με τους ίδιους τους ασθενείς, είναι άκρως απαραίτητοι γιατί λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, και μπορεί ο ίδιος ο ασθενής, ο φροντιστής, πολύ περισσότερο ο γονιός των παιδιών να επεμβαίνει, όταν το παιδί πάει να κάνει υπογλυκαιμία και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα.

 «Τα παιδιά μας και οι άνθρωποι μας βρίσκονται σε κίνδυνο! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση, για περικοπές των  αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς. Τα παιδιά μας, οι άνθρωποι μας δεν μπαίνουν στο ζύγι της πολίτικης της κυβέρνησης, στη λογική κόστους οφέλους», λένε.

Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Το θέμα των περικοπών στα αναλώσιμα πυροδότησε κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό. 

Σε σχετικό tweet, ο κ. Ξανθός τονίζει πως, με αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής.

«Είναι ζήτημα σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικογενειών τους», ανέφερε ο ίδιος.​

Απαντώντας στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επισήμανε πως οι ασθενείς με διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν:

«Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρεα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται», τόνισε ο ίδιος.