Υπουργείο Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Κέντρα Αποκατάστασης και τους χρόνια πάσχοντες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Φυσική Ιατρική, την Αποκατάσταση και τη Φροντίδα των χρονίως πασχόντων παρουσίασαν σήμερα στους διοικητές των νοσοκομείων που έχουν στην αρμοδιότητά τους Κέντρα Φυσικής Ιατρικής- Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ και πρόεδρος της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας, Γιώργος Κίρκος.

Όπως είναι γνωστό, στο δημόσιο σύστημα υγείας, η αποθεραπεία και η αποκατάσταση αποτελούσαν διαχρονικά ένα πεδίο υποβαθμισμένο για το οποίο ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να ενισχυθεί με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χρήζουν αυτής της φροντίδας να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να “βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη”.

«Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει», τόνισε ο υπ. Υγείας, Α. Ξανθός ο οποίος κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν έμφαση και προτεραιότητα στην ενίσχυση των ΚΕΦΙΑΠ, σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και στελέχωσης με επικουρικό προσωπικό που θα προσληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (130 άτομα). Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται σε ΚΕΦΙΑΠ όλης της χώρας,  150 εργαζόμενοι από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά επιστημονικό προσωπικό.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, Γιώργος Κίρκος, με αυτές τις προσλήψεις θα αναβαθμιστούν σημαντικά 10 ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής νοσηλείας. Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν άμεσα  150 κλίνες με αποτέλεσμα 11 ΚΕΦΙΑΠ να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας  (σήμερα, σε όλη τη χώρα, λειτουργεί μόνο 1 ΚΕΦΙΑΠ κλειστής νοσηλείας στο Αμύνταιο της Φλώρινας).

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο Α. Ξανθός, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες προσλήψεων στην αποθεραπεία και στην αποκατάσταση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και με προκήρυξη πρόσληψης μόνιμων φυσιάτρων.

Τέλος, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) το οποίο προτείνεται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό προκειμένου να λειτουργεί σε πληρότητα το μοναδικό δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ΦΙΑπ και τη φροντίδα Χρονίως Πασχόντων προχωράει πλέον στη συγγραφή του από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας.

Συμπεριλαμβάνει την καταγραφή, την περιγραφή και την ενίσχυση της λειτουργίας των Δημόσιων Δομών Αποκατάστασης.

Οι Δημόσιες Δομές αφορούν:

·         το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον Αττικής

·         τις Κλινικές Αποκατάστασης εντός των Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων

·         τα 31 Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑπ) της χώρας

Αναφορικά με:

Α.       ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΚΕΦΙΑπ

(πρώην ΚΑΦΚΑ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)

Τα ΚΕΦΙΑπ στην παρούσα χρονική στιγμή υπολειτουργούν ως Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας, εκτός από το ΚΕΦΙΑπ Αμυνταίου που λειτουργεί και ως Κλειστής Νοσηλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΦΙΑπ Αμυνταίου είναι το μοναδικό Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και ενάμισι έτος με 20 κλίνες και Ιατρό Αποκατάστασης.

Ύστερα από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της Ο.Ε. και τη συλλογή στοιχείων (κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, προσωπικό, λειτουργία και χρήση) η πρόταση της Ο.Ε. είναι κάποια από τα 31 ΚΕΦΙΑπ να λειτουργήσουν ως Κλειστής Νοσηλείας και τα υπόλοιπα να ενισχυθούν και να οργανωθούν στην διαχείριση περιστατικών στην Ημερήσια Νοσηλεία αρχικά, και εν συνεχεία πιθανόν κάποια από αυτά να εξελιχθούν και σε Κλειστής Νοσηλείας.

Η Ο.Ε.  ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

1) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των 9 από τα 31 ΚΕΦΙΑπ ως ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ.

Στον πίνακα Α. αναδεικνύονται οι κλίνες που πρόκειται να αναπτυχθούν καθώς υπάρχει ενίσχυση του ανθρώπινου προσωπικού με πρόγραμμα ΟΑΕΔ (επιστημονικό προσωπικό) και με τη λίστα Επικουρικού Προσωπικού (ΔΕ/ΥΕ) του Υπ. Υγείας.

1.       Μυτιλήνης                                                 2η ΥΠΕ

2.       Αμυνταίου Φλώρινα             3η ΥΠΕ

3.       Άργος Ορεστικο Καστοριά 3η ΥΠΕ

4.       Έδεσσας                                      3η ΥΠΕ

5.       Καβάλας                                     4η ΥΠΕ

6.       Νιγρίτας                                   4η ΥΠΕ

7.       Καρδίτσας                                5η ΥΠΕ

8.       Αγρίνιο Αιτωλ/νια                  6η ΥΠΕ

9.       Άρτας                                           6η ΥΠΕ

10.   Κορίνθου                                    6η ΥΠΕ

11.   Ρεθύμνου                                   7η ΥΠΕ

2) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ των 13 από τα 31 ΚΕΦΙΑπ (πλήρης στελέχωση)

1.       Θήβας                                          5η ΥΠΕ

2.       Άμφισσας                                   5η ΥΠΕ

3.       Καλαμάτα                                  6η ΥΠΕ

4.       Μακροχώρι Ημαθίας            3η ΥΠΕ

5.       Πολύγυρος Χαλκιδικής         4η ΥΠΕ

6.       Κομοτηνή                                   4η ΥΠΕ

7.       Χαλκίδα                                      5η ΥΠΕ

8.       Πύργοι Ηλείας                          6η ΥΠΕ

9.       Αμφιλοχία                                  6η ΥΠΕ

10.   Σύρος                                           2η ΥΠΕ

11.   Χίος                                               2η ΥΠΕ

Για τα τέσσερα (4) πρώτα (Θήβα, Άμφισσα, Καλαμάτα, Φιλιατρά) από τα συγκεκριμένα ΚΕΦΙΑπ εγκρίθηκαν θέσεις επιστημονικού προσωπικού (56 θέσεις), μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ. Επίσης προτείνονται επιπλέον 10 θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού από τη λίστα Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού του Υπ. Υγείας (βλ. πίνακα Β. )

Στα υπόλοιπα εννέα (9) προτείνεται από την Ο.Ε. η ενίσχυσή τους με ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

3) Η Ο.Ε., λόγω των εγγενών προβλημάτων των υπόλοιπων εννέα (9) ΚΕΦΙΑπ, προτείνει σε δεύτερο χρόνο την ενίσχυση της λειτουργίας τους ως Ανοιχτής Νοσηλείας.