Υπουργείο Υγείας: Έρχεται δωρεάν πρωτοποριακή προληπτική εξέταση καπνιστών για τον καρκίνο του πνεύμονα

  • Γιάννα Σουλάκη
πνεύμονα
Δωρεάν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, με τη χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας.

Πρόκειται για την σύγχρονη και τελευταίας τεχνολογίας εξέταση Low Dose CT, που είναι αξονική τομογραφία με χαμηλή δόση ακτινοβολίας.  Η εξέταση αποτελεί ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια των γιατρών για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Το πρόγραμμα θα γίνει σε πληθυσμό «στόχο» και όχι οριζόντια. Επομένως οι κατηγορίες των πολιτών που θα εξεταστούν θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δεν θα απευθύνεται σε όλους τους καπνιστές, αλλά σε καπνιστές που θα πληρούν τους όρους της εξέτασης με βάση το ιστορικό καπνίσματος, σε συνδυασμό με τα «πακέτα-έτη» (pack-year).

Πρόκειται για έναν ειδικό αλγόριθμο που υπολογίζει τον βαθμό επικινδυνότητας, μέσω του αριθμού των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα, επί του αριθμού των ετών καπνίσματος.

Τη δωρεάν εξέταση θα μπορούν να κάνουν άτομα από 50 έως 80 ετών που καπνίζουν καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα για είκοσι χρόνια συνεχόμενα ή δύο πακέτα την ημέρα για σειρά δέκα ετών.

Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με μαζική αποστολή SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το πρόγραμμα αρχικά θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία.

Να σημειωθεί τέλος πως εκτός από την εξέταση Low Dose CT, θα διενεργείται και μια ακόμη εξέταση που μοιάζει με την σπιρομέτρηση.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος μένει να προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, καθώς το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στην νέα Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.