Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τα self test στα σχολεία «Δεν μεταδίδουν όσοι είναι αρνητικοί»

  • Γιάννα Σουλάκη
self test
Διευκρινίσεις για τους πολίτες σχετικά με τα self test στα σχολεία, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, όσοι εμφανίζουν αρνητικό self test ακόμη κι αν στη συνέχεια διαγνωστούν θετικοί, δεν έχουν μεταδώσει νωρίτερα τον ιό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν πολίτες που ανησυχούν, θεωρώντας ότι όσοι ανιχνεύθηκαν αρνητικοί στο self test της Δευτέρας, αλλά θετικοί στο τεστ της Τρίτης, πηγαίνοντας στο σχολείο, μετέδωσαν τον ιό.

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», διευκρινίζουν οι αρμόδιοι, καθώς όπως λένε:

1. Όσοι έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου δε μεταδίδουν,

2. Δεν εμφανίζονται όλοι οι θετικοί ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η επώαση της νόσου δεν έχει κοινή ημερομηνία έναρξης άρα λογικό είναι να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν θετικά self-test. Το σημαντικό είναι τα εν δυνάμει αυτά κρούσματα να ανιχνεύονται, να περιορίζονται και να ελέγχονται περαιτέρω».

Στην ίδια ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι τακτικοί έλεγχοι για να εντοπίζουν εκείνους που μπορεί να είναι κρούσματα ανά πάσα στιγμή.

«Στη φάση που βρισκόμαστε έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν αποτελεσματικά. Το σχέδιο testing των σχολείων διασφαλίζει ακριβώς ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και τα κρούσματα εντοπίζονται έγκαιρα και απομονώνονται για να μην υπάρχει διασπορά».