Υπουργείο Υγείας: Διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα για «σκάνδαλο με rapid test»

  • Γιάννα Σουλάκη
rapid
Κατηγορηματική διάψευση για το "σκάνδαλο με την προμήθεια των rapid test", το οποίο δημοσιοποίησε η εφημερίδα "Δημοκρατία" εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. "Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των rapid tests που χρησιμοποίησε ο ΕΟΔΥ και η χώρα για την ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, έγιναν με απόλυτα διαφανή τρόπο.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας, ήρθε σε συνέχεια σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία αναφέρει ότι «με φωτογραφικό διαγωνισμό έδωσαν σε εταιρία παραγγελία 10.000.000 €», ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας αρνείται την ύπαρξη σκανδάλου και υποστηρίζει ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «ενεργούν με διαφάνεια και εντιμότητα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και μόνον».

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σχετικά με την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test).

Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, καθώς και τι ή ποιους μπορεί να εξυπηρετούν.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας rapid tests, που πληρούν προδιαγραφές υψηλότατης ευαισθησίας και ειδικότητας.

Όπως είναι γνωστό εξ’ αρχής:

1.   Στο διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρεία είχε διαθέσιμη έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ.

2.   Το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο αξιοπιστίας, ήταν η χαμηλότερη τιμή.

3.   Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των rapid tests διενεργήθηκε από την ΙΦΕΤ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4682/2020, αναρτήθηκε όπως προβλέπει ο Νόμος στην ιστοσελίδα της ΙΦΕΤ και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από την πρώτη στιγμή έως σήμερα, το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενεργούν με διαφάνεια και εντιμότητα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και μόνον», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» κάνει λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό» για την προμήθεια 2 εκατομμυρίων rapid tests που χρησιμοποίησε η χώρα για την επιδημιολογική καταγραφή και διάγνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε περίπτωση εταιρείας βιοτεχνολογικών προϊόντων, η οποία «αποκόμισε υπερκέρδη που αγγίζουν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, μέσα από υπερκοστολόγηση των tests».

Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκηρύχθηκε μέσα από τη σελίδα του ΙΦΕT, (Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) με «ύποπτους όρους και προθεσμίες» και «δεν αναρτήθηκε στη Διαύγεια», ενώ αφορά «εταιρεία μεγαλομετόχου της Siemens», στην οποία -σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα- δόθηκε παραγγελία ύψους 10.000.000 €. Υπόθεση για την οποία είχε καταθέσει ενστάσεις και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), από τις 13 Νοεμβρίου.