Υπουργείο Υγείας: Δεν κρίνεται απαραίτητος ο μαζικός εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κάποια εμβόλια, όπως άλλωστε και κάποια φάρμακα, είναι ακριβά. παρόλα αυτά, η Πολιτεία οφείλει να τα παρέχει δωρεάν ή σε προσιτές τιμές σε όλους του πολίτες της ώστε να τους προστατεύει από πιθανές περιπέτειες. Στην περίπτωση παιδιών, η ευθύνη αυτή πολλαπλασιάζεται! Για το θέμα κατατέθηκε σήμερα και Ερώτηση στην Βουλή από την βουλευτή Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Διαβάστε εδώ το θέμα του iatropedia για το 5χρονο κοριτσάκι.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Υπάρχει πάντα πιθανότητα το παιδί του καθενός εξ ημών να νοσήσει από ηπατίτιδα Β.

-Η πιθανότητα να καταλήξει ένα παιδί που προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Β είναι πολύ πολύ μεγάλη.

-Επίσης η πιθανότητα να αντιμετωπίσει στο υπόλοιπο της ζωής του προβλήματα υγείας ένα παιδί που επέζησε από ηπατίτιδα Β είναι ακόμα μεγαλύτερη.

-Τέλος, υπάρχει εμβόλιο το οποίο όμως στην χώρα μας μπορεί να κάνει κάποιος στο παιδί του μόνο αν έχει να πληρώσει περί τα 100 ευρώ καθώς δεν το αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Εμείς δεν έχουμε να καταθέσουμε κάτι άλλο παρά την απάντηση της ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο περιστατικό με την 5χρονη που χάνει μέρος του πέλματος στο ένα της ποδαράκι επειδή προσβλήθηκε από την ασθένεια και έπαθε σηψαιμία. Φυσικά δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το θέμα:
Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας ότι
α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές,
β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή
γ)σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,
γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Διαβάστε την Ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: «Εκτός του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού στην Ελλάδα, παραμένει εδώ και χρόνια, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, ενώ στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχει μπει σε αντίστοιχα προγράμματα και καλύπτεται από τα Ταμεία»

Κύριε Υπουργέ,
το θέμα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς ένα 5χρονο νήπιο από το Καματερό νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου εφόσον διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα η οποία ραγδαία, εντός 24ώρου, εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Το παιδί μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού στις 12 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται. Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση με ακρωτηριασμό απαραίτητη. Το περιστατικό εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο και καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που προσομοιάζουν την απλή γρίπη. Τέτοιες δυσάρεστες συγκυρίες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα με την εξαίρεση της μηνιγγίτιδας τύπου Β που αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο.
Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις τέσσερις οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Σε πρόσφατη έρευνα τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν τη μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό.
Επίσης, και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον προληπτικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β.
Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων και 63,3% των γονέων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.
Σύμφωνα με την άποψη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ) στην Ελλάδα της κρίσης αντί η πολιτεία να επενδύει σε μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, δημιουργεί παιδιά δύο ταχυτήτων, καθώς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους κάποια προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Θα επανεξετάσετε την ένταξης του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή στα υποχρεωτικά και αποζημιωμένα εμβόλια;
2. Έχετε ή όχι προγράμματα πρόληψης για τη θανατηφόρα ασθένεια της μηνιγγίτιδας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου