Υπουργείο Υγείας: «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» για το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Υπουργείο Υγείας
Αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αργά τη νύχτα ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η ανατιμολόγηση φαρμάκων "λόγω προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα", ενώ αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, πάνω το ίδιο θέμα.

Σε σπασμωδικές κινήσεις – ενδεικτικές της προεκλογικής βιασύνης που έχει καταλάβει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – καταφεύγει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου ότι το πολυαναμενόμενο Δελτίο Τιμών φαρμάκων, το οποίο θα αναρτούσε μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση, είναι ακόμη … υπό διαμόρφωση, καθώς υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας:

«Μετά τη διαπίστωση προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα στη τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει αύριο ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας με εισήγηση του ΕΟΦ αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί. Λόγω της παραπάνω εξέλιξης η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου για την Τρίτη, 25/06, αναβάλλεται».

Υπουργείο Υγείας : «Αναστολή της ανατιμολόγησης μέχρι νεωτέρας!»

Μέχρι και χθες το απόγευμα, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας προχωρούσαν ολοταχώς τις διαδικασίες ανάρτησης για διαβούλευση του νέου Δελτίου Τιμών, παρά τις ενστάσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που έκαναν λόγο για «αδικαιολόγητη επίσπευση της διαδικασίας και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό, κατά τον οποίο δεν θα υπήρχαν χρονικά περιθώρια για ενστάσεις και επαρκή διαβούλευση».

Εντωμεταξύ, τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς πριν από 10 μέρες είχαν καταγγείλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για “ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς στην ανατιμολόγηση φαρμάκων», όχι με βάση αυτά που ορίζει ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση, αλλά με αυθαίρετες ενέργειες και είχαν απειλήσει με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Δείτε επίσης: Εξοργισμένοι με την ηγεσία του Υπ. Υγείας, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Παρ’όλα αυτά η Αριστοτέλους μέχρι χθες έδειχνε «έτοιμη για όλα»! Σε βαθμό που ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τους υγειονομικούς συντάκτες σε Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ανακοτιμολόγησης, κάτι που δεν συνηθίζει στα τέσσερα χρόνια της θητείας του στον υπουργικό θώκο.

Κυριολεκτικά στο παρα πέντε, όμως, όλα πάγωσαν, ενώ το πιθανότερο είναι η έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Κυκλοφόρησαν 20 νέες θεραπείες

Μετά από έναν χρόνο κωλυσιεργίας η Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τιμών των Φαρμάκων, πάντως, πρόλαβε και επέτρεψε την κυκλοφορία πριν τις εκλογές, των πρώτων 20 νέων φαρμάκων που εντάσσονται τελικά στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ θεραπειών, με Υπουργική Απόφαση του κ. Ανδρέα Ξανθού.

Δείτε αναλυτικά ποια φάρμακα κυκλοφόρησαν: Είκοσι νέα φάρμακα κυκλοφόρησαν στην Ελληνική Αγορά – Μεταξύ αυτών 5 καινοτόμα και 12 γενόσημα

Πρόκειται για μία περιορισμένης αποτελεσματικότητας κίνηση, αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν κατατεθειμένοι στα συρτάρια της Επιτροπής Αξιολόγησης, δεκάδες φάκελοι, οι οποίοι η φαρμακοβιομηχανία εκτιμά ότι υπερβαίνουν τους 100.

Πρόκειται για 12 γενόσημα φάρμακα και μόλις 5 καινοτόμα, τα οποία προορίζονται για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, της αιμορροφιλίας, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, της θρομβοφιλίας και τη θεραπεία της ψωρίασης.