Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Θα εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου – Απορρίφθηκε από το ΣτΕ αίτημα για προσωρινή παύση του μέτρου

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Αταλάντευτη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς, όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Την ίδια στιγμή, με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει σχετικά αιτήματα των υγειονομικών ανά την Ελλάδα για "πάγωμα" της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία  ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και διεμήνυσε πως η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει κανονικά από 1η Σεπτέμβρη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» και όπως είπε:  «Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ».

Δείτε επίσης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών: Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία μετά τις αναστολές εργασίας

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία απάντησε: «Προφανώς για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο. Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία».

Οικονόμου: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο από 1η Σεπτεμβρίου»

Λήγει η προθεσμία την 1η Σεπτεμβρίου για τους υγειονομικούς και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, τόνισε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι από μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Στο ερώτημα πόσοι είναι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είπε ότι είναι μερικοί χιλιάδες. Εξηγώντας τι εννοεί λέγοντας ότι δεν θα επιστρέψουν στην θέση την οποία είχαν είπε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων».

«Όχι» ΣτΕ στο «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών

Απορρίφθηκαν από το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ υπό την  προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου τέσσερις αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Το επόμενο διάστημα, το Τμήμα του ΣτΕ αναμένεται να εξετάσει αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.

Οι τέσσερις προσωρινές διαταγές αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες.

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή έκδοση προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα.