Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Με νέα τροπολογία θα επανέρχονται στις θέσεις τους όσοι υγειονομικοί εμβολιάζονται

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμός
Άμεσα θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται με την απομάκρυνση προσωπικού από τα νοσοκομεία, εξαιτίας του νέου νόμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους υγειονομικούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους εργαζόμενους και όσοι εμβολιάζονται θα επανέρχονται στις θέσεις τους. Τα παραπάνω διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Δεν θίγεται ο πυρήνας του ιδιωτικού βίου, όπως όλοι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σε επίπεδο δημόσιου βίου σε σχέση με την πανδημία, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

«Ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Από την εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμείνουν να μην εμβολιάζονται», σημείωσε ο ίδιος διευκρινιστικά.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Για αυτό άλλωστε προωθείται  -αύριο κιόλας- νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν».

Όσον αφορά στον αριθμό των υγειονομικών που βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως οι αριθμοί είναι μικρότεροι από όσους ανέμενε η κυβέρνηση:

«Οι αριθμοί είναι μικρότεροι από αυτούς που περιμέναμε και γίνονται προσπάθειες να μην έχουμε αρρυθμίες. Η τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή θα δώσει σε πολλούς υγειονομικούς και δεύτερες ευκαιρίες», είπε συγκεκριμένα.

Στοιχεία για εμβολιασμούς μαθητών και εκπαιδευτικών

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη, αλλά χρειάζεται να ενταθεί, τόνισε στη συνέχεια:

«Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες  των μαθητών, εκπαιδευτικοί  και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Κυβέρνηση έχει διπλό στόχο, συνέχισε: Την προστασία της δημόσιας υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου.

«Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί,  που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην Πατρίδα μας», τόνισε.

Ερωτώμενος για το θέμα του Παλαμά Καρδίτσας και για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, είπε ότι θα επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες.  «Όλες οι καταγγελίες διερευνώνται και όπου υπάρχουν καταγγελίες και περίεργα στοιχεία θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος», κατέληξε.