Υπάρχουν συμπτώματα στη νόσο COVID-19 από το γαστρεντερικό σύστημα;

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Συνεχίζεται η έρευνα για τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19 σε πολλά εργαστήρια και από πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της νέας νόσου, τα οποία βοηθούν στην ταχύτερη διάγνωσή της. Είναι τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα κάποια από αυτά; Δείτε τι λένε οι έρευνες...

Διάρροιες, ναυτίες, έμετοι, κοιλιακά άλγη ή ανωμαλίες των ηπατικών ενζύμων ήταν ανάμεσα στα συμπτώματα που το προηγούμενο διάστημα δηλώθηκαν σε μελέτες, ως πιθανά αναγνωριστικά συμπτώματα της νόσου COVID-19. Πρόσφατα ωστόσο το CDC στα διευρυμένα κριτήρια για έλεγχο για COVID-19 (checklist) δεν συμπεριέλαβε τη διάρροια, η οποία είχε ενοχοποιηθεί αρκετά στις αρχές της πανδημίας.

Η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – American Gastroenterological Association (AGA) -δημοσίευσε πρόσφατα τις επίσημες οδηγίες της για τα συμπτώματα από το Γαστρεντερικό σύστημα (ΓΕΣ) και το ‘Ηπαρ που σχετίζονται με το COVID-19 και τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα – ( Gastroenterology, Sultan S, Altayar O et al).

Ο Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Σπύρος Μιχόπουλος (Συντονιστής-Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος) συνόψισε αυτές τις οδηγίες.

Τι έδειξαν οι νέες μελέτες για τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και τη νόσο COVID-19

Οι οδηγίες αυτές στηρίχθηκαν στη συστηματική ανάλυση δημοσιευμένων και μη δεδομένων που αναζητήθηκαν μέσω των OVID Medline και and άλλων διακομιστών – servers (medRxiv, LitCovid, SSRN) μέχρι τις 5/4/2020 και των δημοσιεύσεων μέχρι 19 Απριλίου. Οι οδηγίες αυτές θα επανεκτιμηθούν σε 3 μήνες.

Εντοπίσθηκαν 118 μελέτες με αναφορές σε ασθενείς με COVID-19 και διάρροιες, ναυτίες, εμέτους, κοιλιακά άλγη ή ανωμαλίες των ηπατικών ενζύμων. Μετά από αξιολόγηση επελέγησαν 47 μελέτες που συμπεριελάμβαναν 10890 ασθενείς.

Ο επιπολασμός ήταν:

  • για διάρροιες 7.7% (7.2 – 8.2),
  • ναυτία/εμέτους 7.8% (7.1 – 8.5),
  • κοιλιακό πόνο 2.7% (2.0 – 3.4).

Οι τρανσαμινάσες ήταν αυξημένες στο 15% (τόσο η AST όσο και η ALT).

Οι ασθενείς εκτός Κίνας είχαν πιο συχνά συμπτώματα από το Γαστρεντερικό Σύστημα όπου το 18.3% (16.6 – 20.1%) των ασθενών εμφάνιζε διάρροιες.

Μεμονωμένα συμπτώματα από το Γαστρεντερικό Σύστημα χωρίς άλλα συμπτώματα του COVID-19 ήταν πολύ σπάνια. Οι ανωτέρω διαπιστώσεις οδήγησαν στη διατύπωση των ακολούθων Προτροπών Βέλτιστων Πρακτικών (Best Practice Statements) στη διαχείριση ασθενών με COVID-19, προς τους γιατρούς:

Πρέπει να τονισθεί ότι το CDC στα προσφάτως διευρυμένα κριτήρια για έλεγχο για COVID-19 (checklist) δεν συμπεριέλαβε τη διάρροια (σε αντίθεση με την αγευσία/ανοσμία). Λόγω της πλημμελούς πληροφόρησης των συμπτωμάτων από το Γαστρεντερικό Σύστημα συνιστάται η λεπτομερής καταγραφή τους. Επειδή κάποιες μελέτες έδειξαν ότι τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα κατά την είσοδο μπορούν να αποτελούν κακό προγνωστικό δείκτη, συνιστάται ο έλεγχος τους.