Υπάρχουν…παραθυράκια για περισσότερες συνταγές ανά γιατρό αλλά και αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων

  • Iatropedia
Mε απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μπορεί να γίνει εξαίρεση από το πλαφόν συνταγογράφησης επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ιατρικών ειδικοτήτων. Αυτή τουλάχιστον ήταν η γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.   Με την απόφαση μάλιστα, μπορεί να φτάσει η χορήγηση γενοσήμων μεσοσταθμικά στο 40% έως τον Δεκέμβριο του 2015, όπως προβλέπει ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, οι στόχοι αυτοί έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Μάλιστα σχεδιάστηκε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ειδική ένδειξη εάν ο γιατρός προτείνει τη χορήγηση γενοσήμου σκευάσματος και κατά την καταχώρηση συνταγής, στην προσθήκη θεραπείας, θα εμφανίζεται το μέχρι στιγμής ποσοστό επίτευξης του στόχου. Τότε ο γιατρός θα μπορεί να επιλέξει την ειδική ένδειξη…

Εξάλλου, με την ίδια απόφαση, επικαιροποιήθηκαν τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ανάλογα με την ειδικότητά του, τον αριθμό των ασθενών του, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους.