Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία: Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας – Όλος ο σχεδιασμός

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλία
Με δειγματοληψίες και αναλύσεις στα μολυσμένα ύδατα, αλλά και έγκαιρη καύση των νεκρών ζώων επιχειρούν οι υγειονομικές αρχές να περιορίσουν τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ηγούνται της τιτάνιας προσπάθειας υγειονομικών αρχών, να μην εξαπλωθούν λοιμώδεις ασθένειες (γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κλπ) και πάρει διαστάσεις «υγειονομικής βόμβας» η μόλυνση των λιμναζόντων υδάτων, μετά την καταστροφή των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, αλλά και την αποσύνθεση των πγιγμένων ζώων στον θεσσαλικό κάμπο.

Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- αναμένεται να αναλάβει σύντομα την προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Το πρωί της Κυριακής (10/09/2023) έγινε σύσκεψη και παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας Υγείας στη Λάρισα.

Παράλληλα ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

  • Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών.
  • Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.
  • Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές.

Τέλος, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.

Σημειώνεται ότι, το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, συμμετείχαν στη σύσκεψη: οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κ.κ Α. Κοντός, Γ. Ζήγρας και Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. Σπελέτας, Ν. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι κ.κ. Μ. Κυρίτση, Χ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.