ΥΓΕΙΑ; Συνέδριο για την αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων και η Β’ Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ συνδιοργανώνουν το 6ο κατά σειρά Συνέδριο Διακαθετηριακής Θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών αύριο Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών.

Πρόκειται για το μοναδικό Συνέδριο στην Ελλάδα που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο όλες τις νεώτερες εξελίξεις στον τομέα της Διακαθετηριακής θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών την τελευταία δεκαετία.
Όπως δηλώνουν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου κ. Στρατής Παττακός, Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ:

«Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εντατική έρευνα έχουν κάνει πλέον εφικτή την αντιμετώπιση ουσιαστικά όλων των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων με διακαθετηριακές μεθόδους. Οι τεχνικές αυτές που συνίστανται σε αντικατάσταση της βαλβίδας ή επιδιόρθωση αυτής με καθετήρες  και με τρόπο ανάλογο της γνωστής στεφανιογραφίας, χωρίς χειρουργικές τομές και εξωσωματική κυκλοφορία, είναι ελάχιστα παρεμβατικές, με μικρότερους κινδύνους επιπλοκών και με ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες».
Οι πρόεδροι προσθέτουν ότι: «Στόχος του Συνεδρίου, που εδώ και 6 χρόνια με τις ομιλίες, τις ζωηρές συζητήσεις και τη μετάδοση ζωντανών επεμβάσεων συνέβαλε τα μέγιστα στην επιμόρφωση των Ελλήνων ιατρών στον συγκεκριμένο χώρο, είναι να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, ώστε η χώρα μας όχι μόνο να μην υστερεί αλλά να συμμετέχει στη διαμόρφωση του μέλλοντος, έχοντας πάντα ως υπέρτατο σκοπό το όφελος των Ελλήνων ασθενών».

Μόνο το 2016 στο ΥΓΕΙΑ εφαρμόστηκαν επιτυχώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολλές από αυτές τις νέες τεχνικές (διαδερμικές εμφυτεύσεις βιοπροσθετικών μιτροειδών βαλβίδων, επιδιόρθωση τριγλώχινας βαλβίδας και διακαθετηριακές επιδιορθώσεις ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδος με το σύστημα PASCAL). Παράλληλα, το ΥΓΕΙΑ έχει αναγνωριστεί από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες ιατρικών συσκευών (Edwards, Medtronic και Abbott) ως Κέντρο Αριστείας και Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα Διακαθετηριακών Βαλβίδων του.